NEDOSTAJE TREĆI DISPLEJ: Građani MZ Brist prevareni

NEDOSTAJE TREĆI DISPLEJ: Građani MZ Brist prevareni

displej2Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ‘Brist’, Hasan Kreho, upozorio je na činjenicu da među displejima, koji će građanima Zenice ubuduće pokazivati podatke o vremenskim prilikama i zagađenju zraka, neće biti onoga koji je ranije bio lociran prema Travničkoj ulici i Mjesnoj zajednici ‘Brist’.

– Stari displeji (tri komada) koji su demontirani u Zenici sa solitera u Ulici Islambegovića put 5A sa terase i krova na 17. spratu pokazivali su građanima u tri pravca grada podatke (datum, vrijeme, temperaturu i tekstualne poruke). Opština Zenica je odlučila da kupi i montira nove displeje, uz pomoć finansijskih sredstava iz federalnog Fonda za zaštitu okoliša i budžeta Ze-do kantona.

Građani iz MZ Brist su shvatili da su prevareni od strane opštine Zenica kada su vidjeli da će biti montirana samo dva nova displeja a ne tri kao što su prije bila. Displej neće biti postavljen u pravcu prema MZ Brist nego u dva pravca: pravac prema zgradi Lamela i pravac prema Kamenom mostu.

Naglašavam da je jedan od najzagađenijih dijelova grada Zenice Ulica Travnička cesta gdje se nalazi i Metalurški institut koji mjeri parametre zagađenja zraka. Građani MZ Brist su životno zainteresirani za podatke kvaliteta zraka a koji će biti mjereni i na mjernom mjestu Institut u Ulici Travnička cesta. Na teritoriji MZ Brist nalazi se pored Metalurškog instituta i Univerzitet Zenica sa svim fakultetima i Rektoratom. Napominjem da bi podatke sa trećeg displeja mogli bi vidjeti i građani iz Mjesne zajednice Zmajevac.

Zašto opština Zenica tj. Načelnik Huseijin Smajlović i njegov savjetnik za ekologiju (angažovani penzioner) Muhamed Pašić ne žele da se instalira i treći displej ostaje tajna. Displeji su proizvedeni u Kini kompanija DICOLOR (www.dicolorled.com www.dicolor.cn) i mišljenja smo da je potrebno bilo nabaviti i treći displej. Za nabavku trećeg displeja novci su se mogli pronaći ali opština Zenica kao da joj nije stalo da i MZ Brist ima mogućnost uvida u prezentirane podatke na displeju.

Napominjem da ima prostora i mogućnosti za instalisanje i trećeg displeja na terasi 17. sprata navedenog solitera u Ulici Islambegovića put 5A. Kad smo iz Mjesne zajednice Brist vidjeli da smo prevareni odmah smo reagovali dopisom prema nadležnoj Službi za komunalne poslove i ekologiju 19. augusta 2013., – navodi u saopštenju za javnost predsjednik Savjeta MZ ‘Brist’, Hasan Kreho.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE