Nedostatak čipova za automobilsku industriju mogao bi potrajati do 2023. godine

Screenshot 4 22
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Nedostatak čipova koji remeti globalnu proizvodnju automobila mogao bi se nastaviti do 2022., pa čak i 2023. godine, rekao je jedan od vodećih njemačkih proizvođača automobilske industrije.

Covid je bio stres test za industriju koja je trebala temeljit pregled svojih lanaca snabdijevanja, rekao je predsjednik Daimlera Ola Källenius.

Isporuke poluvodičkih čipova nisu uspjele zadovoljiti potražnju u širokom spektru industrija. To uključuje proizvodnju automobila koja je omogućila brzi oporavak od pandemije.

“Nedostaci su uzrokovali zatvaranje u Maleziji i mogli bi značajno utjecati na proizvodnju i prodaju u trećem tromjesečju”, rekao je za BBC Källenius, koji je i šef Mercedes-Benza.

To je značilo da bi nestašica mogla potrajati do 2023. godine, ali se Källenius nada da će to biti na nivou ozbiljnosti koji su doživjeli posljednjih nekoliko mjeseci.

Källenius jej rekao da je Covid bio stres test i “prometna gužva” za automobilsku industriju. Proći će, dodao je, neko vrijeme dok se sve ne pokrene.

“Naučit ćemo iz ovog stresnog testa i još dublje razmotriti sve nivoe lanca opskrbe kako bismo sistem učinili robusnijim”, rekao je Källenius.

Harald Kroeger, član uprave Boscha – jednog od najvećih svjetskih dobavljača dijelova i sistema, rekao je za BBC da je glavni razlog smanjenja ponude na tržištu automobila taj što je potražnja dramatično porasla, što je, prema njegovim riječima, dobra vijest za industriju.

“Prije samo godinu bili smo u mračnom dobu koronavirusa, prodaja je pala i niko nije očekivao tako brz oporavak tržišta automobila. Sada definitivno žurimo da pokušamo ispuniti taj zahtjev”, rekao je.