Nedostatak citostatika

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

KantonalnabolnicaZenica

U svim onkološkim centrima u Federaciji, od novembra nedostaju lijekovi za tretman najtežih oboljenja, čija se nabavka finansira putem federalnog Fonda solidarnosti. Kantonalna bolnica Zenica saopštava da je nezadovoljstvo pacijenata Onkološkog odjela kulminiralo. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije tvrde da lijekovi još nisu prošli kroz kontrolu laboratorija u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. U međuvremenu, pacijenti ispaštaju najviše.

„Problem je na relaciji Federalna agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije – Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH. Trenutno nam nedostaje čak 16 vrsta lijekova, čiji je nedostatak nezamjenjiv, jer utiče na hemoterapijske protokole, kojih smo se dužni striktno pridržavati“, izjavila je danas Džanana Hedžić, portparol zeničke bolnice.

Problem je u zeničkoj bolnici alarmantan. Već planirani hemoterapijski protokoli se otkazuju, a nezadovoljstvo pacijenata kulminira. Onkološki centri imaju mogućnost samostalne nabavke određene količine citostatika, ali se do sada, tvrdi Hedžić, nikada nije desio tako dugotrajan zastoj u isporuci medikamenata, koji se nabavljaju sredstvima Fonda solidarnosti, a odobrava ih Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu.

Bezuspješno smo danas pokušavali kontaktirati ovu agenciju putem telefonskih brojeva objavljenih na internetu. Adnan Berberović iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije, potvrdio je da su deficitarni lijekovi trenutno kod bh. veledrogerija, ali da se čeka na nalaz kontrolne laboratorije Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi se mogli pustili u promet. Neke od razloga kašnjenja u nabavci citostatika, koja nisu rijetkost, vidi u činjenici da njihovi inostrani proizvođači često mijenjaju proizvodne lokacije, ali i u nelikvidnosti Zavoda koji nije u stanju nabaviti veće zalihe lijekova. Mjesečno za nabaku citostatika utroši oko tri i po miliona maraka.

Javnost nagađa da su u pitanju politički nesporazumi između Agencije i Zavoda, zbog kojih se usporavaju kontrolne procedure. U međuvremenu, ispaštaju pacijenti. Najveći broj nedostajućih lijekova potrebni su za terapiju karcinoma dojke i suportnu terapiju kod različitih vrsta tumora.