Portal 072info

Nedovoljno iskorištena priroda: Danas je Međunarodni dan planina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Opća skupština UN-a proglasila je 11. decembar Međunarodnim danom planina i kao takav se zvanično obilježava od 2003. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

S obzirom da je BiH poznata po svojim planinama, a naročito su Bjelašnica, Jahorina, Trebević dobile na značaju poslije 14. Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu 1984. godine.

Inače, najviši vrh Bosne i Hercegovine je planina Maglić (2.386 m). Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Evropi te veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1517 m. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom, s brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1

Ne treba zaboraviti ni Treskavicu, Igman, Prenj, Vranicu, Vlašić, Čvrsnicu, Velež, Rakitnica čija visina prelazi 1.500 metara nadmorske visine.

Nažalost, prirodna bogatstva kojima obiluje BiH nisu dovoljno iskorištena ni istražena, a takav slučaj je i sa planinama. Osim planinarskih društava i zaljubljenika u prirodu, veliki dio građana BiH nije ni svjestan šta nas okružuje. Stoga, predstojeći vikend ukoliko imate mogućnosti iskoristite za odlazak na najbližu vam planinu i provedite dan na svježem zraku, uživajući u prirodi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME