Portal 072info

Nedžad Agić iz Zenice biciklom ide do Dubrovnika u čast godišnjice Povelje Kulina bana

Biciklista Nedžad Agić krenut će na put biciklom iz Zenice do Dubrovnika u čast obilježavanja 828. godišnjice Povelje Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje Bosne, te je ovo najstariji dokument pisan u Bosni i Hercegovini.

Povelja Kulina bana pisana je 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku, a pisana je bosančicom. To je prvi bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru, a potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću.

Agić (52) je na konferenciji za medije rekao kako će se na ovaj način obilježiti godišnjica Povelje Kulina bana te dokazati da je biciklizam u Bosni i Hercegovini, ipak, razvijen.

„Razlog je taj što želim da udahnem dah predaka, da vidim Povelju Kulina bana koja je ovjekovječila današnju modernu Bosnu i Hercegovinu, koja se nalazi u granicama koje su tu gdje jesu. Hoću i da se ekološki ponašamo, da ljudi u BiH vide i shvate da biciklizam kao jedan od najjednostavnijih vidova prevoza je i ekološki i prihvatljiv i on je u BiH i regiji razvijen, a to ću pokazati ovim putem do Dubrovnika. U okviru ovog putovanja ću sve bilježiti i te materijale prezentirati medijima i ‘običnim’ građanima koji su mi dali podršku. Državni arhiv Republike Hrvatske je institucija koja baštini istu historiju i ja im se zahvaljujem, mislim da ću biti jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na obilježavanju godišnjice, a koja se zvanično obilježava u Republici Hrvatskoj. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini nam je također dalo podršku, dočekat će nas gradonačelnik grada Dubrovnika i drugi zvaničnici koji će zajedno sa nama obilježiti ovu 828. godišnjicu“, rekao je Agić.

Ahmed Hamzić, predstavnik KUD „Kula“ Gorica, koji su i suorganizatori ovog događaja, rekao je kako se na ovaj način već četiri godine zaredom obilježava godišnjica Povelje Kulina bana.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box