Nedžad Husić, bh. tekvondoista s ostvarenom olimpijskom normom: Želim se iz Tokija vratiti s medaljom

tr 1
Podijelite vijest

Tekvondoista Nedžad Husić(19) peti je član ekspedicije BiH koja će predstavljati našu zemlju na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine.

Husić je na nedavnom kvalifikacijskom turniru u Sofiji ostvario olimpijsku normu, što je najveći uspjeh u historiji tekvondo sporta u BiH.

Nema nepoznanica

U razgovoru za “Dnevni avaz” iznio je svoje impresije nakon velikog uspjeha i otkrio da je očekivao takav rezultat.

– Cilj mi je bio da se spremam za Pariz 2024. godine, iz razloga što sam vrlo mlad. Tokio mi u početku nije bio u planu. Međutim, radio sam vrlo naporno, ta volja za radom je nekako dolazila sama i, evo, uspio sam se kvalificirati. Ostvario sam svoja očekivanja. Čak ni moj trener nije očekivao ovakav rezultat, ja sam bio veći optimista i znao sam da ću se kvalificirati, s obzirom na to kakvi su borci protiv kojih sam se borio – rekao je Husić.

Mjesec dana prije kvalifikacionog turnira za OI, Husić je osvojio srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu, održanom, također, u Sofiji. Kako kaže, svjestan je šta ga očekuje u Tokiju.

– Svjestan sam šta me očekuje. To su borci s kojima sam se sretao, nema nepoznanica. Što se kaže, u tekvondou se teže plasirati na OI, nego osvojiti medalju. To je zato što je put znatno teži – istakao je Husić.

Velike šanse

Tvrdi kako su velike šanse da se iz Tokija vrati s medaljom.

– Uvijek kažem da ne valja obećavati ništa, ali potrudit ću se i dati svoj maksimum. Šanse su velike, jer su to borci s kojima sam se sretao, mnoge sam pobjeđivao, od nekih izgubio vrlo malom razlikom, tako da se treba nadati medalji. Šansa za medalju je isto velika iz razloga što je mali broj boraca, dvije pobijeđene borbe vas dovode do medalje. Također, ima sistem, ako vas je pobijedio protivnik koji je ušao u finale, dobivate šansu da se borite za medalju – objasnio je Husić.

Kako kaže, dobio je podršku tek kada je napravio rezultat.

– U BiH je sistem takav da kada napravite rezultat tek onda vas država primijeti i nagradi, što po meni nije loše, jer su veliki novci u pitanju kada se osvoji neka veća medalja. Tako da se isplati potruditi. Dobio sam podršku za EP, tako da ću i sada. Zahvalio bih svima koji su tu da podrže moj odlazak na OI – poručio je Husić, čije su rezultate finansijski podržali iz Olimpijskog komiteta BiH.

Motiv za uspjeh

Husić je uvijek želio biti jedan od najboljih u tekvondou i to je bio glavni motiv koji ga je vodio ka uspjehu.

– Počeo sam s tri godine. Tekvondo nisam razumio u potpunosti sve do neke 11. godine, kada sam prešao u juniorsku konkurenciju. U to vrijeme država je počela nagrađivati za osvojena mjesta. To je bio jedan od motiva da se nastavim baviti ovim sportom, da dostignem vrh što se tiče tekvondoa. Tu su, također, mnogi borci, njihov stil borbe i uspjesi. Uvijek sam želio biti jedan od tih koji su u vrhu i, evo, još malo pa smo tu – naglasio je Husić.


Podijelite vijest