Negativno 38 prvotestiranih štićenika Doma za stare

Prva grupa od 38 testiranih štićenika Doma za stare Zenica negativna je na koronavirus, potvrdio je direktor te ustanove Kemal Efendić.

– Prva grupa naših štićenika testirana je u ponedjeljak, kada smo i dobili obavijest da je dvoje od 25 testiranih radnika bilo pozitivno. Svi smo testirani u subotu.

Svi prvotestirani štićenici su negativni, a jučer je testirana i druga grupa, u kojoj su bili preostalih 36 korisnika naših usluga. Nadamo se da će i oni biti negativni, jer, po jutros objavljenim rezultatima iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, među novozaraženim nije bio niko iz Zenice.

Nadamo se da će tako i ostati. Ukupno na smještaju imamo 74 osobe – napominje Efendić. 

Efendić: Prvozaražena medicinska sestra se oporavila, uskoro se vraća na posao - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baEfendić: Prvozaražena medicinska sestra se oporavila, uskoro se vraća na posao

On dodaje kako je zaraza otkrivena kod jednog administrativnog radnika, koji je od 22. aprila na godišnjem, te kod jednog medicinskog tehničara. Oba zaražena radnika, napominje Efendić, već se nalaze u izolaciji.

Prvozaražena medicinska sestra iz te ustanove, kod koje je zaraza otkrivena početkom ovog mjeseca, nakon provedenog liječenja dva puta je retestirana i njeni su nalazi bili negativni, ali se iz predostrožnosti još nalazi u kućnoj izolaciji.

Ona bi se, napominje Efendić, po planu koji su utvrdili epidemiolozi, 5. maja trebala vratiti i na posao.  

Avaz – D.PAŠALIĆ