Neizvjesno je hoće li u EU od 2035. godine prestati proizvodnja benzinaca i dizelaša, Njemačka se protivi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ostvaren je napredak u razgovorima između njemačkog ministarstva prometa i Evropske komisije o planiranom prestanku proizvodnje automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem od 2035. godine, objavilo je danas njemačko ministarstvo prometa.

Nakon višemjesečnih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i članice EU prošle su godine postigli dogovor o zakonu prema kojem će novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. imati nultu stopu emisije ugljičnog dioksida, što bi onemogućilo prodaju automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem.

Zakon EU-a o automobilima koji ispuštaju ugljični dioksid trenutno je blokiran nakon što se njemački ministar prometa Volker Wissing u posljednji trenutak usprotivio, iznenadivši ostale članice i europarlamentarce koji su ranije odobrili novu uredbu.

Međutim, članice EU trebaju saglasnost odluke prije nego što stupi na snagu.

Vissing je krajem mjeseca izjavio da bi korištenje sintetičkih goriva trebalo biti moguće i nakon roka 2035. godine, a od Evropske komisije zatražio je prijedlog koji bi to omogućio.

Zato je glasanje o novom zakonu “na ledu” dok ne dobije konačnu saglasnost.

Podsjećamo, odluka da se od 1. januara 2035. mogu prodavati samo električna vozila je doprinos ostvarenju cilja Unije da do 2050. bude klimatski neutralna – dio svijeta bez emisije štetnih gasova. Tranzicija iz fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima energije u saobraćaju je jedan od najznačajnijih segmenata energetske tranzicije, ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu.

Klix.ba