Neizvjesno usvajanje budžeta Federacije za 2021. iako je svima u “hitnom interesu”

Screenshot 1 2336

Budžet Federacije BiH za 2021. godinu, koji je razmatran 30. decembra 2020. na prekinutoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, naći će se ponovo pred delegatima u formi prijedloga 11. januara 2021. godine.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH već je usvojio Prijedlog budžeta FBiH za 2021. godinu i ostalo je još da ga usvoji Dom naroda Parlamenta FBiH. Na prošloj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH nije bilo većine za usvajanje budžeta.

Kako saznajemo u Klubu delegata hrvatskog naroda, termin sjednice zakazane za 11. januar nije ozvaničen, ali je usaglašen kao najbolje rješenja za održavanje nastavka prekinute sjednice na kojem će se razmatrati budžet za 2021. godinu.

Građani neće ispaštati

Ivo Tadić (HDZ), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, potvrdio je za Klix.ba da je 11. januar usaglašen kao najbolje rješenje za nastavak sjednice, izrazivši nadu da će tada budžet za 2021. godinu biti usvojen.

“Na sjednici održanoj 30. decembra je bilo problema u vezi s parlamentarnom većinom, ali očekujem da će budžet biti usvojen. Kad je riječ o 13 delegata iz HDZ-a, bili smo spremni tu sjednicu završiti 30. decembra”, rekao je Tadić.

Na sjednicama Zastupničkog doma i Doma naroda, na kojima je razmatran budžet za 2021. godinu, bilo je dosta primjedbi zastupnika i delegata zato što budžet Federacije nije išao po redovnoj proceduri u formi nacrta.

“I mi u Klubu delegata hrvatskog naroda smo tražili da budžet ide u redovnu proceduru. Već treću godinu zaredom ide po hitnoj proceduri, tako da mi nemamo mogućnost promijeniti doslovce ni slova. Moramo ga prihvatiti takvog”, kazao je Tadić.

Dodaje da su Lokalni izbori ipak bili ključan razlog zbog kojeg su delegati ove godine dobili budžet u formi prijedloga.

“Da bismo došli do što kvalitetnijeg budžeta i samog teksta onda se mora ostaviti mogućnost da se ulože amandmani. Ako bi se usvojio u različitom tekstu, imamo Komisiju za usaglašavanje tekstova da se to usaglasi”, istakao je.

Napominje da budžet treba usvojiti u istom tekstu koji je predložila Vlada Federacije BiH i da je sporno što je prošao jedan od amandmana.

“Mi budžet moramo usvojiti”, poentirao je Tadić, izrazivši optimizam da će u Federaciji na vrijeme biti isplaćena i socijalna davanja, i penzije i sve ostalo…

Aljoša Čampara, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, kazao je za Klix.ba kako je svima u interesu da budžet, kao najvažniji instrument politika vlade, bude usvojen što prije.

“Usvajanjem budžeta će biti stvoren okvir za stabilizaciju javnih finansija u Federaciji BiH, ali i nastavak mjera usmjerenih na stabilizaciju i oporavak privrede”, kazao je Čampara.

Vladajuće stranke osiguravaju većinu

Vibor Handžić (Naša stranka), delegat u Domu naroda, izjavio je za Klix.ba da se na sjednici održanoj 30. decembra nije glasalo za budžet Federacije za 2021. zato što nije bilo potrebne većine glasova.

“Nije prvi put da se takve stvari dešavaju. Od starta ovog saziva Doma naroda jako je upitna parlamentarna većina. Sjednica je prekinuta isključivo zbog nepostojanja glasova”, rekao je Handžić.

On smatra kako će se vladajuća većina potruditi da prilikom nastavka sjednice osigura 30 neophodnih glasova za usvajanje budžeta uz pomoć delegata koji nisu bili prisutni na sjednici 30. decembra.

“Na sjednici 30. decembra puno tačaka nije dobilo podršku da budu uvrštene na glasanje po hitnoj proceduri, pa su se tražila pojedinačna izjašnjavanja i pauze. Cijela sjednica je protekla u potpunoj konfuziji”, rekao je Handžić.

Dodaje kako delegati još uvijek nisu zvanično obaviješteni o nastavku sjednice, iako im je prvobitno kazano da će 31. decembra saznati kad je nastavak.

“Sve je to jako neozbiljno”, zaključio je Handžić.

Senad Ahmetović (SBB), delegat u Domu naroda, smatra da je potpuno neizvjesno usvajanje budžeta nakon velikog broja primjedbi koje su delegati iznijeli na sjednici i nakon što je prekinuta sjednica.

“Problem je što se delegati dovode pred svršen čin da rješavaju nagomilane probleme Vlade FBiH koju članovi sadašnjeg saziva Parlamenta Federacije nisu izglasali, niti Dom naroda FBiH potvrdio”, istakao je Ahmetović.

Poentirao je kako bi bilo nepovoljno po dinamiku započetih procesa i projekata ukoliko bi išli na privremeno finansiranje u pandemijskom ambijentu, posebno sada nakon praznika.

“Premijer Fadil Novalić je demonstrativno napustio sjednicu, jer je još u toku njegovog izlaganja budžeta potvrđena optužnica protiv njega i ostalih”, rekao je Ahmetović za Klix.ba.

Upozorava kako se pod novim okolnostima, posebno zbog utjecaja na druge nivoe vlasti, dešavanja iz dana u dan mijenjaju.

“Moguće je da pojedini delgati još u toku sjednice promijene mišljenje”, zaključio je Ahmetović.

Budžet uvijek može biti bolji

Ivo Tadić, delegat u Domu naroda, istakao je da je ove godine zbog pandemije koronavirusa bilo određenih nepoznanica u vezi sa punjenjem budžeta i o funkcionisanju ekonomije u Federaciji.

Pozitivno je, prema njegovim riječim, što je u budžetu ponovo planirano 150 miliona KM za Fond za stabilizaciju privrede.

“Uvijek može više i bolje, ali vodilo se računa da se naprave uštede gdje je moguće. Izdvojilo bi se 50 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje, 60 miliona KM da bi se sačuvalo zdravstvo”, istakao je Tadić za Klix.ba.


Vlada Federacije BiH je, prema njegovim riječima, išla prema nižim nivoima vlasti sa 230 miliona KM.

“Pomoć kantonima iznosi 200 miliona KM, a općinama i gradovima 30 miliona KM. Svi njihovi budžeti su u deficitu i oni nemaju mogućnost zaduživanja a najviše trpe posljedice koronavirusa”, zaključio je Tadić.

Klix.ba