Portal 072info

“Nek propadne Islam” i “živio Hitler” poruke ispisane na džamiji u Njemačkoj

Na Sulejmaniji, džamiji u izgradnji u njemačkom gradu Dormagenu, pojavili su se nacistički simboli, za koje su navjerovatnije odgovorni radikalni desničari, javlja Anadolu Agency (AA).

Napad se desio jutros oko četiri sata nakon čega je policija započela opsežnu istragu u kojoj će od pomoći biti snimak sigurnosnih kamera, a ponuđena je i nagrada od 1.500 eura onima koji budu pomogli da se nađu počinioci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Udruženja džamije Sulejmanija Dursun Pekdemir u izjavi novinaru AA rekao je da je pripadnik ili pripadnici radikalne desnice izvršili napad na džamiju koja je u izgradnji, a čiji su temelji postavljeni 2012. godine, ispisavši na zidovima napise karakteristične za radikalne desničare kao što su “Živio Hitler, živjela NSU”, “Neka propadne islam u Njemačkoj” kao i veliki broj svastika.

Načelnik Općine Dormagen Erik Lierenfeld je kazao da oštro osuđuje ovaj čin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2

“Oštro osuđujem ovaj čin. Neki zbunjeni pojedinci ovim postupcima žele uništiti zajedništvo koje mi imamo u ovom gradu. To ne prihvatamo”, rekao je načelnik Lierenfeld.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U saopćenju Uprave za vjerska pitanja Turske islamske zajednice navodi se da se posljednjih dana u različitim gradovima širom Njemačke dešavaju napadi na džamije.

“Naša jedina utjeha je da tokom napada nije bilo ljudskih žrtava. Kao Uprava za vjerska pitanja Turske islamske zajednice ponavljamo da osuđujemo svaki napad na vjerske objekte, unošenje nemira u društvo kao i svaku vrstu nasilja i mržnje. Nadamo se da će se nakon ovog napada njemačke vlasti postaviti oprezno kako bi se spriječili napadi na bogomolje, te da će počinitelj ili počinioci ovog napada u što kraćem vremenskom periodu biti uhvaćeni te da će biti primjer da se ovakvi grozni napadi više ne ponove”, navodi se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Grad Dormagen nalazi se između Kölna i Düsseldorfa, a u njemu živi oko 4.500 Turaka.

sutra.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME