Portal 072info

Nekad i sad: Pedeset godina ekrana osjetljivog na dodir

U modernom vremenu skoro svaki uređaj može imati displej osjetljiv na dodir, a neki, poput smartfona ili laptopa su nezamislivi bez touchscreen tehnologije.

Touchscreen je posebna vrsta uređaja koja reaguje na pritisak ili dodir, i koji pored prikazivanja informacija na ekranu, može detektovati poziciju tačke dodira.

Kako navodi Wikipedia, ideja o ekranu osjetljivom na dodir stara je više od 50 godina, i on se u tih pet decenija izuzetno izmijenio, ali njegova svrha je ostala ista, a to je što bolja interakcija korisnika i uređajima.

Naučnik E.A. Džonson je još 1965. godine u jednom naučnom magazinu objavio kratak tekst u kojem opisuje razvijanje touchscreen tehnologije.

Već 1968. godine pojavljuje se članak koji opisuje primjenu touchscreen tehnologije u kontroli leta, da bi početkom 70-ih godina prošlog vijeka inžinjeri CERN-a razvili transparentni touchscreen koji je proizveden i stavljen u upotrebu 1973. godine.

Otporni ekran osjetljiv na dodir patentiran je 1975, a njegova prva verzija proizvedena je 1982. godine.

Grupa naučnika Univerziteta Ilinois je 1972. godine patentirala optični touchscreen koji je postao standard uPLATO IV računarskim sistemima.

Sličan touchscreen je korišten 1983. godine na računarima HP-150, koji je bio jedan od prvih komercijalnih računara sa ekranom osjetljivim na dodir.

Sega je 1985. godine lansirala grafičku tablu Terebi Oekaki koja je imala tablu na kojoj su se igrale igrice uz pomoć plastične olovke.

Ranih 80-ih godina prošlog vijeka touchscreen tehnologija se značajno razvijala zahvaljujući automobilskoj industriji, korištenjem elektronskih uređaja umjesto mehaničkih.

Multi-touch tehnologija, poput one predstavljene na videu, se počela razvijati 1982. na Univerzitetu Toronta, da bi tri godine kasnije bio proizveden multi-touch tablet.

Touchscreen se počeo koristiti u grafičkom dizajnu, kada je 1986. godine proizveden 16-to bitni Atari 520ST sa monitorom u boji i odgovarajućim softverom.

Casio je 1987. lansirao džepni kompjuter sa touchscreenom Casio PB-1000.

magazin Sears je 1990. godine objavio rezuktate akademskog istraživanja multi-touch tehnologije koja podrazumjeva rotiranje i listanje stranica, touch-screen tastaturu, „tap-click“ kontrolu, itd.

Sunov prototi Star7 je 1992. godine imao implementiran touchscreen da skrolovanjem, a 1993. proizveden je prvi telefon sa displejom osjetljivim na dodir – IBM Simon.

Touchscreen tehnologija je postala popularna u svijetu video igara 2004. godine proizvodnjom konzole Nintendo DS.

Zahvaljujući naporima i vizionarstvu naučnika i istraživača sada gotovo sve može imati touchscreen, od mikrotalasnih pećnica i satova, do kotrolnih tabli u automobilima i televizora.

Podijelite članak