Neke varijante koronavirusa mogu zaraziti miševe

Šišmiši, ljudi, majmuni, kune, velike mačke i veliki majmuni – u svim ovim životinjama koronavirus može “stvoriti dom”. Međutim, prema novoj studiji, popis potencijalnih domaćina je proširen i uključuje miševe.

Zaraženi glodari ne predstavljaju neposredni rizik za ljude, čak ni u gradovima poput Londona i New Yorka, gdje su sveprisutni i nepoželjni stanovnici podzemnih željeznica, podruma i dvorišta.

Ipak, nalaz je zabrinjavajući. Zajedno s prethodnim istraživanjem, to sugeriše da nove mutacije daju virusu sposobnost replikacije u širem nizu životinjskih vrsta, rekli su stručnjaci.

“Virus se mijenja, a nažalost mijenja se prilično brzo”, rekao je Timothy Sheahan, virolog s Univerziteta Sjeverne Karoline na Chapel Hillu, koji nije bio uključen u novu studiju.

U studiji su istraživači unijeli virus u nosne kanale laboratorijskih miševa. Istraživači su otkrili da oblik virusa koji je prvi put identificiran u kineskom Wuhanu ne može zaraziti laboratorijske miševe, kao ni B.1.1.7, varijanta koja se širi velikim dijelom Evrope.

Ipak, B.1.351 i P1, inačice otkrivene u Južnoj Africi i Brazilu, mogu se replicirati na glodarima, rekao je Xavier Montagutelli, veterinar i genetičar s Pasterovog instituta u Parizu, koji je vodio istraživanje.

Istraživanje objavljeno početkom ovog mjeseca još nije recenzirano za objavljivanje u naučnom časopisu.

Rezultati pokazuju samo da je infekcija kod miševa moguća, rekao je Montagutelli. Nije utvrđeno da su miševi ulovljeni u divljini zaraženi koronavirusom, a čini se da zasad virus ne može “skakati” s ljudi na miševe, s miševa na ljude ili s miševa na miševe.

“Ono što naši rezultati ističu jeste da je potrebno redovno procjenjivati raspon vrsta koje virus može zaraziti, posebno s pojavom novih varijanti”, rekao je Montagutelli.

Smatra se da je koronavirus nastao od šišmiša, a možda je još jedna životinja djelovala kao posredni domaćin, a znanstvenici se brinu da bi se virus mogao vratiti u ono što oni opisuju kao “rezervoar za životinje”.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakKomšija tužio Nurkića zbog bacanja smeća preko ograde na njegovo imanje
Sljedeći članakOgraničavanje marži ili kako je pandemija vratila našu ekonomsku politiku na postavke iz SFRJ