Portal 072info

Neki običaji vezani za vjenčanja

Post-Wedding-Time

U svakoj osobi postoji određena doza sujevjerja, ali ponekad ne treba obraćati pažnju na neke praznovjerne priče. U nastavku teksta možete pročitati par običaja koja prate vjenčanja širom svijeta i usput naučite nešto novo te se nasmijete i zabavite.

Ukoliko na dan vjenčanja pada kiša postoje priče da će mlada isplakati mnogo suza u bračnom životu. Možda se može samo desiti da vam loše vrijeme pokvari neke planove, ali ne dajte si pokvariti raspoloženje, neka za vas kiša koja pada na dan vjenčanja znači sapiranje dosadašnjih loših odluka te da u taj brak ulazite čisti kao poslije kupanja.

U Kanadi je postojalo sujevjerje da ukoliko mlada zapne na prag to je znak loše sreće. Od tada je mladoženja počeo prenositi mladu preko praga. Nadamo se da nije isti znak i za mladoženje, ali u svakom slučaju obratite pažnju pri prelasku pragova.

Mnogi ljudi na mladence bacaju rižu razmišljajući na način da se tako tjeraju svi loši duhovi. Kako priče kruže tada duhovi jedu rižu te ostavljaju mladence na miru da žive sretno.

U Kini pak mladenci posjećuju vidovnjake koji mi računaju najsretniji dan, te na taj dan odlučuju da se vjenčaju. Kako bi im sreća bila potpuna uvijek se vjenčaju kada sat nije pun, što se kazaljka pomjera naprijed prema punom satu, tako je par spremniji i sretniji.

U Irskoj se zli duhovi tjeraju iz pomoć zvona, mlade imaju mala zvona prikačena za bidermajere ili postavljene na stolove tokom prijema.

U Italiji mladenci razbijaju vazu i po broju komadića slomljene vaze broje sretne godine bračnog života. Po svemu sudeći vazu je moguće razbiti u milion komadića tako da Italijani očito imaju sretne i dugogodišnje brakove.

U Grčkoj postoji zanimljiv običaj a to je da se mladoj oblače cipele, jednu kum ili kuma, a drugu muški član porodice, na đon tih cipela mlada napiše imena svoje dvije slobodne prijateljice i na kraju veselja se pogledaju cipele, te djevojka čije se ime izbrisalo sa đona je spremna da se naredna uda.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box