Neki turistički radnici i dalje nezadovoljni, ministrica poručila: Najbolji kriteriji do sada

Screenshot 3 1 2
Ono što se Udruženju hotelijera i restoratera i Udruženju turističkih agencija najmanje dopalo su kriteriji za raspodjelu novca, odnosno navode da su oni pogodovali većim subjektima. Zatim, veliki problem za njih predstavlja i to što je resorno ministarstvo kriterije, kako kažu, dogovaralo s nepostojećim udruženjem.

Iz federalnog, a i državnog ministarstva pravde naveli su da Udruženje turističkih privrednika zaista nije upisano u Registar udruženja i fondacija, a iz Udruženja hotelijera kažu da to znači da je neformalna grupa privrednih subjekata odredila kome će ići pomoć namijenjena za saniranje posljedica pandemije u poslovanju.

Informacija ministarstava pravde FBiH i BiH o nepostojanju Udruženja turističkih privrednika Informacija ministarstava pravde FBiH i BiH o nepostojanju Udruženja turističkih privrednika

Da se o raspodjeli 30 miliona KM za sektor turizma dogovaralo s Udruženjem turističkih privrednika, javno je kazala i ministrica Edita Đapo, no navodi i da su pri kreiranju uredbe o dodjeli pomoći konsultovani svi, kao i Udruženje hotelijera i restoratera koje je sada nezadovoljno.

Osim toga, smatra da stavovi raznih udruženja nisu toliko bitni koliko su bitni stavovi turističko-ugostiteljskih radnika, a navodi da je cijelo ljeto s njima provela u Mostaru, Međugorju, Neumu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu i drugim gradovima.

Za Klix.ba ona je istaknula i to da je kriterije ustanovila Vlada FBiH i da su isti za sve subjekte, no da se pojedinci i dalje bune samo u sektoru turizma.

“Tokom javne rasprave su se svi složili da su ovo najbolji kriteriji ikada doneseni, a u kreiranju uredbe su svi bili konsultovani. Vlada FBiH je pregovarala s mnogim udruženjima poslodavaca, poljoprivrednika, transporta, turizma, privredne komore i sl.”, navodi Đapo.

Iz Udruženja hotelijera i restoratera pak kažu da je rezultat ove raspodjele velika količina novca raspodijeljena malom broju ljudi i zanemarivanje malih subjekata.

“Pomoć je dodijeljena za ukupno 340 privrednih subjekata, a među njima su, s maksimalnim iznosom, bili glavni pregovarači nepostojećeg turističkog udruženja”, rekli su iz Udruženja hotelijera.

Kao dobar primjer raspodjele navode Srednjobosanski kanton koji je nešto više od četiri miliona KM podijelio na 2.506 turističkih subjekata. Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera Amir Hadžić kaže da bi Vladi FBiH svi bili mnogo zahvalniji da je pri dodjeli obratila pažnju i na one manje turističke obrtnike i preduzeća.

Šta ne štima u kriterijima za dodjelu pomoći?

Udruženje hotelijera i restoratera i drugi turistički radnici kao glavne probleme navode to što nisu obuhvaćene sve ugrožene djelatnosti, odnosno da su izuzete putničke agencije; zatim neravnopravan odnos prema većim i manjim subjektima s obzirom na to da je veoma mali broj velikih subjekata dobilo pomoć. U obzir Vlada FBiH, kako kažu, nije uzela ni to da li su subjekti kojima je pomoć dodijeljena već dobili novac s nekog drugog nivoa vlasti.

Kako navode iz Udruženja hotelijera, osnovni kriterij za dodjelu finansijske pomoći je bio procentualno učešće korisnika po šiframa djelatnosti u ukupno ostvarenom oporezivom prometu u 2019. godini za PDV obveznike ili ukupno ostvarenom prometu u 2019. godini za obveznike koji nisu u sistemu PDV-a.

“U prevodu, ko je imao veći promet i uplatio više poreza u 2019. godini, polaže pravo na veću finansijsku pomoć za poslovanje u 2020. godini. Da li promet i plaćeni porezi iz prošle godine imaju ikakve veze s isplatom minimalnih bruto plaća i troškova poslovanja za period od 1.7.2020. do 31.12.2020. godine, a koristeći podatak o broju zaposlenih na dan 30.9.2020 godine? Šta je s brojem radnika od 1.7.2020 do 30.9.2020.?”, kazali su oni.

Zaključuju da osnovni kriterij za dodjelu finansijske pomoći nije kompatibilan s ciljevima i namjenom odobrenih sredstava, što je očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima, nego sa spiskom želja velikih privrednih subjekata, “koji su masovno otpušali radnike na početku pandemije”.

Resorna ministrica Đapo ističe da je otprilike 99 posto privrednih subjekata zadovoljno i zahvalno na pomoći.

“Ima nekoliko privrednih subjekata koji su nezadovoljni, ali Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije tu da ispunjava nečije želje, nego da implementira Uredbu Vlade FBiH”, rekla je ona.

Zaključila je da u sektoru turizma nije bilo diskriminacije između stranih i domaćih kompanija, zbog čega je posebno ponosna.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakPamela Anderson se udala peti put
Sljedeći članakNa Tajlandu uhapšeno 89 stranih turista zbog kršenja korona-pravila