tartufi gljive 696x377 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Brojni putnici namjernici već su se uputili u šume sa ciljem da svoje korpe napune pečurkama.

Berba je u punom jeku, ali u ovu akciju neophodno je da krenete sa velikim predznanjem, jer se vrlo lako može desiti da jestive gljive pomiješate sa onim otrovnim. Mnogo gljiva ima svoje dvojnice, a u narodu se često kaže da se neke pečurke beru svake godine, a neke se beru i probaju samo jednom.

  • Gljive su zaista jedno specifično, vrlo zanimljivo carstvo, veliki broj njih je jestiv, a najveći broj je nekako neutralan, nije ni otrovan, a ne može se ni jesti, ipak nažalost postoje i one koje možemo samo jednom probati. Poznatu lisičarku možemo razlikovati od zavodnice najviše po mjestu na kojem se nalazi, ove jestive pečurke najviše ima na zemlji, dok se ipak ona druga javlja uglavnom na panjevima, a tu su naravno i morfološke razlike – rekao je Duško Brković, profesor Agronomskog fakulteta u Čačku.

Za odlazak u šumu važno je da ponesete štap kojim možete da oterate gmizavce.

U potragu za pečurkama, kreće se ranom zorom, a naoružani znanjem i strpljenjem, berači u šumi provode i po nekoliko sati. Ono što može da zbuni berače jeste da vrlo često odmah pored jestivih rastu i otrovne gljive u narodu zvane zavodnice.

  • Ako prvi put berete pečurke i ukoliko niste sigurni u svoje poznavanje ovih biljaka, uvijek povedite nekog iskusnijeg, nekog ko je već to radio. Možete da se potpomognete literaturom i slikama, ali ipak najsigurnija je varijanta da ne ekspermentišete sami. Jedu se lisičarke, vrganji, popovače.. znamo kako one izgledaju i samo njih beremo. Čuo sam da se dosta ljudi otrovalo pečurkama, ali mora se povesti računa u koju šumu idete da ih berete, ne može da se jede bilo šta – naglašava Brković.

Stručnjaci kažu da čak i neke jestive pečurke usljed dugog stajanja mogu postati opasne po zdravlje, zato zaboravite na plastičene kese i čuvajte ih samo i isključivo u drvenim korpama.

Berba tartufa pak je nešto drugačija, a kako je njihova cijena visoka, može da se desi i da se na jednom dobrom branju zaradi 5.000 eura.