Portal 072info

NEKOLIKO ODLIČNIH CAKA: Evo šta trebate učiniti da vam baterija laptopa traje duže

Vjerovatno i sami znate bar poneki trik kako biste produžiti životni vijek baterije za vaš laptop. No, postoji puno drugih načina kako možete (a i trebali bi) voditi računa kako bi ostala u dobroj formi na duge staze.

Evo nekoliko savjeta kako to učiniti.

Temperature i čišćenje

Temperature u kojima radi baterija mogu imati veliki uticaj na njen životni vijek. Provjerite što proizvođač preporučuje kao ‘sigurne zone’ za vaš laptop, što dosta ovisi i o tome kako ga koristite.

Za precizno očitavanje zagrijavanja laptopa korisnici OS X-a mogu uključiti Temperature Gauge (košta pet dolara). Ako ste na Windowsima, pogledajte Rainmeter, besplatni alat za nadzor sistema koji prikazuje razne parametre, među kojima je i temperatura.

Generalno govoreći, sobna temperatura je idealna za vaš računar. Ako uslovi u kojima radite nisu ugodni vama, vjerovatno neće biti ni bateriji u vašem laptopu. Naročito izbjegavajte visoke temperature, iako nije preporučljivo ni duže izlaganje zimskim uvjetima.

Držite laptop na ravnoj, stabilnoj površini kad god je to moguće, pazeći da pritom ne blokirate ventilator.

Imate li laptop sa zamjenjivom baterijom, izvadite je i očistite metalne kontakte na svakoj strani svakih par mjeseci. To će pomoći očuvanju efikasnosti prenosa energije.

Neka struja teče

Nemojte držati bateriju stalno napunjenom, kao ni pod stalnim naponom. Elektrone u njoj treba redovno pokretati. U idealnoj situaciji, trebate bateriju isprazniti na 40-60 posto kapaciteta bar jednom u sedam dana.

Uz to, potpuno punjenje i pražnjenje trebalo bi se dogoditi jednom ili dva puta godišnje.

Ako ne namjeravate koristiti laptop duže od šest mjeseci, pohranite ga sa 40-50 posto punom baterijom.

Postavke

Nekoliko manjih promjena u postavkama vezanim uz štednju energije mogu imati značajan uticaj na količinu energije kojom ćete moći raspolagati krajem dana. Što manje vaša baterija radi, to će biti zdravija.

Otvorite postavke (Control Panel > Hardware and Sound > Power Options ako koristite Windowse; System Preferences > Power Saver za Apple).

Osnovne postavke pokrivaju ekran i stanje u kojem se računar nalazi, dok će napredne na Windowsima omogućiti prilagođavanje opcija za čvrsti disk, adapter za wi-fi i uređaje koji koriste USB.

Ako se dosad nikad niste pozabavili njima, pokušajte smanjiti vrijeme potrebno za prelaz u sleep mod i isključivanje ekrana.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box