Nekoliko razloga zbog kojih se pojavljuju bijele mrlje na noktima

Screenshot 2 33
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Često vam se pojavljuju bijele mrlje na noktima, a niste sigurni zbog čega nastaju. Postoji više razloga zbog kojih se ove mrlje javljaju, ali u većini slučajeva razlozi su bezazleni.

Tradicionalno se vjeruje da bijele mrlje na noktima ukazuju na nedostatak kalcija te se savjetuje da pijete više mlijeka. U većini slučajeva bijele tačkice na noktu, naučno poznate kao tačkasta leukonihija, nisu ništa strašno.

Obično se pojavljuju jednostavno zato što je došlo do traume nokta. U gorim slučajevima, bijele mrlje mogu otkriti znakove malarije, Hodgkinove bolesti ili anemije srpastih ćelija. Međutim, to su iznimno rijetke pojave i ne bi vam trebale biti primarna briga ako dobijete normalnu leukonihiju. Obično postoje drugi signali koji vam govore da niste dobro.

Trebali biste posjetiti ljekara ukoliko biste na noktu primjetili znakove leukonychia totalis, odnosto stanje u kojem cijeli nokat izbijeli. Ako primijetite da se to događa, rezervirajte termin kod svog ljekara opće prakse, jer to može upućivati na bolesti srca ili dijabetes.

Meesove linije su također nešto na što treba obratiti pažnju. Tada se bijeli trag proteže po cijelom noktu, tvoreći neku vrstu ‘trake’. Ako imate Meesove linije, vjerovatno ste se otrovali arsenom ili talijem.

GODISNJICA
MARKETING