Portal 072info

Nekome treba 18 mjeseci, a nekome jedan vikend: Izgradili tunel za 46 sati (VIDEO)

Bosna i Hercegovina – država apsurda i kupljenih tendera.

Vrijeme je godišnjih odmora, turistička sezona uveliko je počela, a glavna saobraćajnica u BiH blokirana je. Više ne brinemo koliko ćemo čekati na graničnim prijelazima, jer zasigurno će kolona na bilo kojem graničnom prijelazu biti manja nego na dionici M-17.

Kao da nije dovoljan višemjesečni saobraćajni haosa koji je izazvan nestručno organizovanom rekonstrukcijom tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i Bosna V, bez osiguravanja normalne alternative, nego nas čeka još jedan ovakav kolaps, samo u drugom dijelu BiH.

Naime, iz JP Ceste Federacije BiH, po istoj matrici najavljuju obnovu tunela Crnaja koji se nalazi na vrlo frekventnoj dionici M-17 koja vodi prema jugu naše države i moru. Sanacija tunela Vranduk potrajat će još nekoliko mjeseci i to će biti ukupno 18 mjeseci blokade. Svi koji putuju na toj dionici i koji su osuđeni na čekanje, dok prolaze kroz tunel vjerovatno imaju osjećaj da je godina 1860-ta, radovi se izvode bez savremenih pomagala i mašina. U ovom projektu bager je vrhunac tehnologije.

Da može, treba i mora bolje pokazali su nam Holanđani i to, pazite sad, prije čak 3 godine. 2016. godine u Holandiji je izgrađen tunel (dug 70 metara) ispod autoputa za samo 46 sati.

Holandski autoputevi su isuviše važne saobraćajne žile kucavice ove zemlje da bi mogli da budu dugo zatvoreni zbog radova ili rekonstrukcije. Stoga su građevinci, koji su dobili zadatak da ispod jednog autoputa postave prefabrikovani betonski tunel napravili plan kako da ovu složenu operaciju izvedu tokom samo jednog vikenda, kako bi već u ponedjeljak put bio u funkciji.

Izgleda nevjerovatno, ali zahvaljujući odličnoj organizaciji i pažljivom planiranju, radovi su okončani u predviđenom roku, a radnike nije omela čak ni kiša koja je padala tokom noći.

Kako je to moguće, pitate se? Nije bajka, niti senzacionalistički tip članka. Jednostavno, u Holandiji tenderi se ne kupuju, posao dobije kompanija sa najboljom ponudom i najsavremenijom opremom. Nedopustivo je da , zbog privatnih interesa i stranačkih igranki, dođe do potpunog kolapsa jedne države. Nema u Holandiji “po babi i po stričevima”, nego po zasluzi i stručnosti.

Kvaka.ba

Podijelite članak
  • 114
    Shares