AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ekspanzija  nelegalnog tržišta rezanog duhana u Bosni i Hercegovini, osim što uzrokuje značajnu štetu  budžetu, ozbiljan je zdravstveni rizik pušačima jer takav duhan ne podliježe  kontroli, često se reže i pakuje u improviziranim skladištima i nehigijenskim uvjetima. To je rečeno danas u Sarajevu na press-konferenciji u sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove, održanoj zajedno s predstavnicima Fabrike duhana Sarajevo. “Rezultati jedne analize na pet uzoraka iz BiH, urađene u Njemačkoj, katastrofalni su u pogledu prisustva teških metala, veoma otrovnih i kancerogenih kad su u koncentraciji većoj od dozvoljene”, naveo je na press-konferenciji Anis Ajdinović, šef kabineta direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

“Kod svih pet uzoraka nađena je u prosjeku četiri puta veća koncentracija olova, pet puta kadmijuma kod četiri uzorka, a u petom i 30 puta više. Arsena je u prosjeku bilo jedan i po puta više, nikla i do 50 puta od maksimalno dozvoljene granice, a samo u jednom uzorku koncentracija žive je bila desetostruko veća od dozvoljene”, rekao je Ajdinović.

“Šteta koju po državni budžet prouzroči ‘crno’ tržište rezanog duhana procijenjena je na 200 miliona KM godišnje”, rekla je na pres-konferenciji Džejna Bajramović, članica uprave Fabrike duhana Sarajevo. “Egzistenciju porodica više od 220 uposlenika te fabrike može ugroziti ekspanzija nelegalnih duhanskih prerađevina jer trpi legalno tržište”, kazala je Bajramović.

“Samo u proteklom mjesecu je oduzeto 513,3 kg nelegalno prometovanog rezanog duhana i 936 kutija cigareta zatečenih bez akcizne markice”, naveo je Anis Ajdinović. Iz Federalne uprave inspekcija još su poručili da za zamašniju kontrolu prodaje duhana na pijacama u Sarajevu nemaju dovoljno inspektora i da problem dodatno usložnjava ‘preklapanje’ nadležnosti (inspekcijskih) nivoa u državi. Džejna Bajramović je dodala da su se prodavci, zbog inspektora i policije preorijentirali s pijačne na kućnu trgovinu i da problem poprima ozbiljne razmjere. Direktor Uprave Ibrahim Tirak  je  kazao da je ovom pres-konferencijom prvenstveno jasno stavljeno do znanja pušačima koliko konzumiranje nekontroliranog duhana može štetiti njihovom zdravlju.

federalna.ba/Fena