Nelson: Dejton se mijenja, Bajden je bitan za BiH

e 44

Američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) izjavio je da su Sjedinjene Države uvijek za funkcionalnog Visokog predstavnika, koji traži odgovornost domaćih lidera!

– SAD nastavljaju ulagati u BiH da se sama bori s korupcijom, zato smo doveli Larsona! Korupcija guši ovu zemlju – izjavio je Nelson za Face TV.

Komentirao je i nasilje u Vašingtonu.

– Desila se invazija na naš Kapitol. Ovo je podsjetnik da se demokratija ne može uzeti zdravo za gotovo, ona se mora graditi! Moramo prevazići političke podjele, stvarati jedinstvo! Demokratija nije savršen oblik vladavine, ali jeste najbolji! Svi koji služe Americi polažu zakletvu da čuvaju Ustav, a ne izabranog lidera! Tramp je osporavao rezultate izbora putem suda, u 16 presuda ti navodi su odbijeni! 2020. bila problematična godina za svaku zemlju – kazao je Nelson.

Dejtonski sporazum

Ponosan sam što su Sjedinjene Države bile među prvim prijateljima BiH da obezbijede resurse za potrebe pandemije, kazao je Nelson.

– BiH ima dobre prijatelje širom svijeta! 2020. pokazuje koliko je važna spremnost za saradnju! Ima puno toga što treba riješiti u BiH u ovoj godini! Dejton je postigao primarni cilj – osiguranje mira u BiH, mira koji vlada već 25. godina. 2020. za nas u SAD je bila prilika da sagledamo prethodnih 25 godina. Uložili smo dvije milijarde dolara u BiH! Treba dopuniti Dejtonski mirovni sporazum, postoje nedostaci koji se moraju riješiti i ispraviti! Reforme nužne kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da ide naprijed i da se pomakne s mrtve tačke, statusa quo, da krene s građenjem budućnosti – naglasio je Nelson.

Dolazak Bajdena

Komentirao je i dolazak Džoa Bajdena za američkog predsjednika.

– Dolazak Bajdena je dolazak čovjeka koji ima decenije iskustva u radu u ovom regionu! Lično poznaje historiju Balkana! Prije 25 godina je bio lično angažovan u okončanju konflikta u BiH! Politika SAD-a se neće promijeniti! Vašington će nastaviti da očekuje od BiH da napreduje, postaje samostalna, preuzme odgovornost za provođenje reformi, stvori prosperitet i sigurnost – rekao je.

Treba se fokusirati na postizanje kompromisa, koncenzusa i napretka, ističe Nelson.

– Domaći lideri svjesni priroriteta, ali nisu svjesni koji su prioriteti građana! Njihov glavni prioritet je da zadrže status quo, da ne podržavaju promjene koje bi nas pokrenule sa mrtve tačke. Status quo ih favorizuje! Oni su u stanju da se slože, dogovor jeste moguć, ali nije lak – kazao je američki ambasador.

Visoki predstavnik

Nelson je također istakao da se Zakon o VSTV-u može i mora reformirati.

– VSTV pati od nedostatka integriteta, to utječe na cijelo pravosuđe! Mora se provesti i ekonomska reforma! Te reforme će biti bolne za lidere koji će izgubiti status quo!

– Funkcija Visokog predstavnika je od ključne važnosti u BiH! Nema velike podrške od članica PIC-a za drastičnije promjene! Realizacijom ciljeva će prestati djelovanje Visokog predstavnika! Jednog dana će građani biti supervizori fukncioniranja države, a ne međunarodna zajednica- dodao je Nelson za Face TV.

Prethodni članakČedomir Jovanović ponovo u bolnici
Sljedeći članakVedran Bađun: Proputovao sam skoro cijeli svijet, ali volim Sarajevo i BiH