Nelson i Satler razgovarali s Izetbegovićem i Čovićem: Potreban ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika

b 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) razgovarali su danas sa liderima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem o izbornim i ustavnim reformama.

– Ambasador Erik Nelson i specijalni predstavnik EU Johan Saktler sastali su se danas sa predsjedavajućim Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Draganom Čovićem, kako bi promovirali dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka EU – saopćili su iz Ambasade SAD.

Još jednom su istakli da SAD čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da su zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa nerealni, neprihvatljivi i antidejtonski.

– Osim toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mjere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promjene koje donose radna mjesta i investicije. Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su što će građanima BiH donijeti bolju budućnost – naveli su iz Ambasade.

Objava Američke ambasade na Twitteru
Objava Američke ambasade na Twitteru

O sastanku se oglasio i Čović koji je naveo da je sastanak reformi Izbornog zakona bio kontruktivan te da taj proces treba biti završen za dva mjeseca.

Oglasio se i Čović
Oglasio se i Čović

Satler je na Twitteru je istakao važnost dijaloga, evropskih reformi i uključivog procesa izborne, odnosno ustavne reforme, u skladu sa Mišljenjem EU, a koji trebaju dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora 2022. godine.