Nelson: I uz našu podršku vidimo izazove s kojima se suočavaju novinari i medijske kuće

n 2
Podijelite vijest

Američka vlada podržava nezavisne medije u BiH direktnom podrškom nezavisnom visokokvalitetnom novinarstvu, zasnovanom na činjenicama – izjavio je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson (Eric) tokom online diskusije o slobodi medija u BiH #PustiPričuDaŽivi.

Diskusiju je putem Zoom platforme organizirao Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP).

Politički i finansijski pritisci

Nelson je u uvodnom obraćanju naglasio važnost slobode medija i takvih programa, te posvećenost novinara u borbi protiv pritisaka koji umanjuju slobodu medija u BiH.

Vlada SAD je, kako je rekao, posvećena da pomogne, ali ta pomoć nije beskonačna i neće vječno trajati.

– Mi možemo samo pružati podršku, a odgovornost je ključnih institucija i medijskih kuća da preuzmu inicijativu da bi se garantovala sloboda medija u BiH. Čak uz našu podršku vidimo izazove s kojima se suočavaju novinari i medijske kuće u nastojanjima da objavljuju vijesti – dodao je Nelson.  

U izvještaju za 2020. Reportera bez granica, po njegovim riječima, BiH je bila na 58. mjestu od 180 zemalja kada je riječ o slobodi medija, što je jedan od najslabijih rezultata u Evropi. Jasno je, dodao je Nelson, da negativna politička klima i loša ekonomska situacija utiču na cijelo društvo, pa i na slobodu medija, izražavanja i sve druge slobode.

– Cenzura, neadekvatna zaštita novinara, politički i finansijski pritisci obezvrijeđuju medijske kuće i obesrabruju ih u nastojanjima da istražuju korupciju. Neke medijske kuće naglašavaju nacionalističku retoriku što rezultira većim stepenom govora mržnje, manjim stepenom profesionalnosti i reduciranim etičkim standardima – rekao je Nelson. 

Podrška nezavisnom medijskim sektoru

Situacija će, kako je dodao, vjerovatno ostati ista ukoliko javnost zajedno sa novinarima ne izvrši pritisak na političke aktere i vladine institucije da se unaprijedi pravni okvir i da se poveća podrška nezavisnom medijskim sektoru.     

Učesnici debate čiji je moderator bio urednik i novinar Senad Hadžifejzović razgovarali su o temama koje opterećuju medijsku zajednicu, kao i o prijedlozima za rješavanje nekih od izazova u osvarivanju medijskih sloboda u BiH.


Podijelite vijest