20.12.2020., Mostar - Veleposlanik SAD-a Eric Nelson i sef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler posjetili pozivni centar Koalicije za slobodne i postene izbore “Pod lupom”. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou, ocijenio je, gostujući na televiziji N1, Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Pravosudni sektor, prema mišljenju američkog ambasadora u BiH, ima vodeću ulogu u stvaranju sistema provjere i ravnoteže da se identificiraju koruptivne aktivnosti.

– Odgovornost je i na parlamentu, ministarstva trebaju da nadgledaju rad svojih zaposlenika. Pitanje da li imate sisteme koji će kazniti korupciju, kazniti je krivičnim procesuiranjem – kaže Nelson.

Ističe da pravosuđe mora biti nezavisno, a njemu su neophodne reforme.

– Ne morate ništa drugo pogledati, nego pogledati broj visokorangiranih koruptivnih slučajeva u BiH – radi se o jednom ili dva takva slučaja u protekloj godini, to je sramotno. Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou. Pravosuđe mora biti nezavisno – rekao je Nelson u programu N1.