sa 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Naša podrška Dejtonu je kontinuirana i nastavlja se i dalje. Dejtonski mirovni sporazum niti Ustav ne daju mogućnost razdvajanja i bili kakvo podrivanje Dejtonskog sporazuma bili bi predmet posljedica, rekao je američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) u razgovoru za Aljazeeru.

FIXGEHALT

– Građani BiH uvijek se mogu osloniti na podršku SAD bez obzira na administraciju, naši prioriteti uvijek ostaju dosljedni – rekao je Nelson. 

Komentirao je i zapaljivu retoriku koja dolazi iz entitreta Republika Srpska.

Također, komentirao je i zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

LIDER

– Optužbe protiv cijelog jednog naroda, bilo kojem da se radi, je neprihvatljiva. Retorika koja još više naglašava podjele je opasna i ja kažem i više ljudi treba da kaže: dosta je, ovdje se mora stati. Amandmani koji su doneseni na krivični zakon koje je nametnuo visoki predstavnik desile su se nakon dugotrajne eskalacije u smislu veličanja ratnih zločinaca – rekao je Nelson.

Istakao je da SAD podržava kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Otkrio je i da će Sjedinjene Države koristiti i sankcije za sve one koji na bilo koji način podrivajunapredak naše zemlje.

– Sankcije su moguće i protiv onih koji podrivaju napredak zapadnog Balkana – rekao je Nelson dodajući da BiH mora provesti presude Evropskog suda za ljudska prava.