Nelson uputio pismo: Ambasada SAD prekida saradnju sa Vladom u ZDK

4BDA2F15 31F7 4810 9C5A E5F681309B1D


Nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova s ciljem ograničavanja dobrog upravljanja, ambasador SAD u BiH, Erik (Eric) Nelson, uputio je pismo vlastima Zeničko-dobojskog kantona u vezi sa suspenzijom Memoranduma o razumijevanju s Vladom Zeničko-dobojskog kantona. 

Cijeli tekst pisma pročitajte u nastavku:

– Poštovani premijeru Bašić i predsjedavajući Huskić,

Ambasada Sjedinjenih Država donijela je odluku da odmah suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona. Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije.

Ostajemo posvećeni promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i cijelom zapadnom Balkanu, u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju zadovoljiti kako bi osigurale ostvarenje ciljeva za napredovanje na evropskom putu.

Kao pokazatelj ovakve posvećenosti, predsjednik Bajden (Biden) potpisao je novu Izvršnu uredbu kojom se proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu sankcija, sve kako bi se odgovorilo na postojeće izazove poput korupcije i ostalih radnji koje opstruišu ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije – navedeno ju u pismu koje potpisuje ambasador SAD Erik Nelson.