Nema hrane u menzi bh. institucija: Da li je na pomolu rješenje blokade?

Parlament BiH Institucije BiH Zgrada Marijin Dvor Sarajevo DZK3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Prošle sedmice u menzi zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine zaposlenima su poručili da obrok potraže u Predsjedništvu BiH s obzirom na to da zbog blokade institucija nisu mogli raspisati konkurs i nabaviti povrće, meso, kruh…

Potvrdio je tu informaciju jedan od zaposlenika zajedničkih institucija koji je ostao “gladan” u ovome restoranu u okviru zgrade zajedničkih institucija, koji je poznat po iznimno prihvatljivim cijenama, ali i obilnim porcijama.

Odluka u Vijeću ministara

Poruka iz kuhinje oko Predsjedništva BiH bila je simbolične naravi jer dio javnosti, ponajprije one bošnjačke, tamo vidi problem, odnosno u stavu ponajprije srpskog člana bh. Predsjedništva Milorada Dodika da se neće sudjelovati u radu institucija zemlje zbog nametanja izmjena Zakona o negiranju genocida, ratnih zločina, ali i govora mržnje.

No, čini se da se stvari ipak mijenjaju. Naime, kako su za Večernji.ba potvrdili iz Ministarstva finansija i trezora BiH, iz ove su institucije u daljnju proceduru na odlučivanje Vijeću ministara uputili odluku o privremenom finansiranju za četvrto tromjesečje ove godine.

Naime, prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, odluku o privremenom finansiranju donosi Vijeće ministara BiH bez odluke Predsjedništva zemlje.

Samo u slučaju kada se donosi proračun na njega odobrenje treba dati Predsjedništvo BiH.

No, ovogodišnji proračun institucija BiH još nije usvojen, a postojeća odluka o privremenom finansiranju vrijedi do kraja ovoga mjeseca. Ne očekuje se da bi do kraja ove sedmice mogla biti sazvana sjednica Vijeća ministara BiH koje bi donijelo odluku o ovome pitanju.

O tome ovise i plaće za oko 20.000 zaposlenih u zajedničkim institucijama, od Granične policije, SIPA-e, Uprave za neizravno oporezivanje, ali i ministarstava, agencija…

Kako se saznaje, rješenje bi se moglo pronaći kroz tumačenje odluke Ustavnog suda iz 2008. po apelaciji upravo zastupnika SNSD-a Milorada Živkovića.

Rješenje Ustavnog suda

Naime, Ustavni sud BiH tada je djelomično usvojio njegov zahtjev kao tadašnjeg predavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. On je zatražio ocjenu ustavnosti odredbe članka 11. stavka 6. Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je utvrdio da osporeni članak u dijelu koji glasi: “Ako se proračun ne usvoji do 31. marta, nakon toga se neće realizirati rashodi u bilo koju svrhu, osim isplate neizmirenog duga, sve dok se proračun propisno ne usvoji” nije u skladu s člankom VIII/2. Ustava BiH. Odredba osporenog člana, u dijelu u kojem je proglašena neustavnom, prestala je vrijediti sljedećeg dana od dana objave odluke Suda u Službenom glasniku BiH. Dio političara smatra kako je ova odluka Ustavnoga suda dovoljna da se nastavi s isplatama i finansiranjem institucija BiH kroz Ministarstvo finansija.