Nema istrage protiv Šemsudina Mehmedovića

19 11 25 semsudin mehmedovic 600x400 1 600x389 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dobojsko tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Šemsudina Mehmedovića koji je poreknut zbog njegovih objava na Facebooku. Mehmedović je poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Istraga je pokrenuta jer je, između ostalog, on je u svom statusu napisao: “Ne pregovarati sa EU. EU nas je na isti način prodala 1992. godine i isporučila genocidašima i UZP-u”, te “Svi koji su počinili genocid s prvom se mogu tako nazivati (MUP RS i VRS)”.

Policijskoj upravi Doboj je prijavljeno da ovaj status “vrijeđa Republiku Srpsku i njen narod”. Odmah nakon toga dobojska policija je pokrenula istragu protiv Mehmedovića.

Portparol PU Doboj Dragana Kerkez tada je rekla da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da “navedeno ima obilježje krivičnog djela povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda”.

Kako Srpskainfo saznaje, tužilac je, nakon što je utvrdio da u ovom slučaju ima elemanata krivčnog djela, rekao policiji da ne poduzimaju ništa bez konsultacija sa njim. Mehmedović je drugi dan došao u Doboj i slikao se u centru grada.

“Međutim, tužilac je u međuvremenu donio novu odluku. On je obavijestio policiju da Mehmedović nije počinio krivično djelo. Nakon toga policija je morala obustaviti sve radnje koje je poduzimala protiv Mehmedovića”, ističe naš sagovornik.

Prema informacijama portala, tužilac je ustvrdio da on “u svom statusu nije direktno Srbe i Hrvate nazvao genocidašima”.

Nakon ovoga su reagirali iz Tužilaštva.

“Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju nije dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Šemsudina Mehmedovića, poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, niti je donesena naredba o sprovođenju istrage, pa samim tim istraga protiv njega nije mogla biti ni obustavljena”, saopćeno je iz dobojskog tužilaštva.