Portal 072info

Nema opasnosti od vraćanja viza za građane BiH

Od jučer je ukupno sedam država Evropske unije odlučilo da privremeno suspenduje Šengen i uvede kontrolu na granicama, koja bi trebalo da traje do kraja februara. Evropska komisija saopštila je da je Austrija odlučila da “zbog situacije s migrantima koja je izmakla kontroli” do februara produži nadzor granica.

Ipak, ovakvi potezi visoke politike ne bi trebalo da brinu građane BiH, jer vjerovatnoća da će se vize ponovo uvoditi bar zbog ovog razloga skoro da i ne postoji. “Ne govori se o vizama, nego o posjedovanju identifikacionih dokumenta kako bi se spriječili zloupotreba i ilegalni ulasci u zemlje, tako da ne očekujem da će to uticati na građane BiH”, rekao je Osman Topčagić, bivši šef Misije BiH pri EU.

Dodao je kako se nada da ukupni rezultati koje je BiH do sada postigla garantuju da će njeni građani i u budućnosti uživati bezvizni režim. “Što se tiče budućnosti i nekog daljeg perioda, situacija će puno zavisiti od dogovora koji je EU napravila s Turskom, to jest ako se smanji priliv izbjeglica i pritisak na zemlje EU, sigurno se onda i neće odlučivati na neke još drastičnije korake. Ali, ukoliko se to ne ispoštuje, onda može i doći do određenog pogoršanja”, kazao je Topčagić.

Ognjen Tadić, prvi zamjenik u Zajedničkoj komisiji za evropske integracije u parlamentu BiH, smatra kako se svako pooštravanje slobode kretanja u EU djelimično odražava i na stanje u našoj zemlji. Ali, ono što je najvažnije je da građani nemaju razloga da strahuju od uvođenja viza.

“Nadam se da će u EU naći dobro rješenje kako bi riješili ovu situaciju s kontrolama. Sa druge strane, BiH i njeni građani su pokazali kredibilnost kada je u pitanju Šengen i poštovanje propisa, tako da tu neće biti nikakvih problema”, istakao je Tadić. Do sada su na temelju šengenskih odredaba za “prinudne prilike” Austrija, Francuska, Njemačka, Malta, Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

“Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavijestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama Šengena”, objasnila je Nataša Berto, portparol EK. Najava da će još jedan broj zemalja u narednom periodu uvesti kontrole došla je i iz Slovenije, što je potvrdio i predstavnik austrijskog Ministarstva inostranih poslova, rekavši da bi “sljedeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama”.

Iz Ljubljane poručuju da prate korake Austrije i da će se u skladu s njima i oni ponašati. “Austrija u skladu sa šengenskim pravilima može uvesti kontrolu na svojim granicama uz ocjenu da su nastale okolnosti koje to opravdavaju zbog bezbjednosnog stanja u zemlji, ali je takvu mjeru potrebno najaviti svim državama članicama i Evropskoj komisiji”, naveli su iz slovenačke vlade.

Na izjave iz Slovenije reagovali su i Hrvati, pa je tako Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, rekao kako će Hrvatska zatvoriti granice ako to naprave Slovenija i Austrija. “To ćemo napraviti i mi. To je domino efekt koji će cijela Europa morati ispoštivati. Što ćemo s tolikim imigrantima ako ih druge države neće prihvaćati. Ako Njemačka stane s tim, zar je Hrvatska najmoćnija europska država koja može rješavati taj problem. Pribjeći ćemo onim metodama i sredstvima kojima pribjegavaju i naše partnerske zemlje”, kazao je on.

Podijelite članak

Počitajte još

WHO upozorava: I dalje smo u prvom valu pandemije, bolest se još razvija

Redakcija

Pare nisu problem: Sarajlija iskeširao 300.000 KM za ovce?

072info

Nepokretni i nijemi Brazilac pokušao opljačkati zlataru držeći pištolj stopalima (VIDEO)

Redakcija

U rijeci pronađeno beživotno tijelo

Redakcija

SIPA u Velikoj Kladuši uhapsila četiri krijumčara migranata

072info

Zenica: Saobraćajna nesreća na izlazu iz Zenice

072info

TRAGEDIJA U ŽEPČU: Policajac u automobilu počinio samoubistvo

Redakcija

Pozivaju poznate ličnosti, ali i sve građane da podrže oboljele

072info

BiH: Od koronavirus preminuo muškarac, zaražene još tri žene

Redakcija

Sezonska prognoza vremena za BiH: Šta nas očekuje u junu, julu i augustu?

Redakcija

Ovaj test će vam otkriti istinu: Izračunajte svoju pravu dob

Redakcija

Irskim pabovima prijeti katatrofa: Bez posla bi moglo ostati 50.000 ljudi

Redakcija

Predsjednik Skupštine u Budvi poručio građanima BiH da ljetuju u Crnoj Gori

Redakcija

Ne bacajte je: Za šta sve možete iskoristiti narančinu koru

072info

Nova dva bh. književnika napustila PEN centar BiH

Redakcija

Drama na bh. granici: Nijemac prevozio migrante i pobjegao u šumu, u toku potraga

Redakcija

Za veći dio Bosne i Hercegovine na snazi žuti meteoalarm

Redakcija

Nove cijene na pumpama širom BiH: Gorivo skuplje i do 20 feninga

Redakcija

Veliki skok: U jednom bh. gradu registrirano 14 zaraženih koronavirusom

Redakcija

Posao vrijedan 14 miliona maraka radit će i firma osuđena za utaju poreza

072info