Nema osnova za rast cijena pšenice i hljeba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nema nikakvog osnova za rast cijena pšenice i hljeba u našoj zemlji. Tvrdi to Gordana Bulić, predsjednica tuzlanskog Kluba potrošača i Saveza potrošača BiH, ističući da na Novosadskoj berzi cijene pšenice nisu drastično porasle te da su neopravdane najave domaćih mlinara o poskupljenju brašna za jednu i jednu i po marku, a potom i hljeba.

Normalno stanje

– Bosna i Hercegovina je zemlja uvoznica hljebnog žita. Kiša i loše vremenske prilike bile su u našoj zemlji i djelimično u srednjoj Srbiji i jugoistočnoj Hrvatskoj, dok su svi ostali krajevi, od Vojvodine do centralne i sjeverne Evropa, imali dobro vrijeme i ugodnu žetvu u junu i julu. Dakle, bezobrazno je pozivati se na to da će rasti cijene jer je bila loša godina za pšenicu – kaže Bulić.

Bulić: Zaustaviti povećanje cijena

Ona je za „Avaz“ potvrdila i da je nakon prvih najava da će ovi proizvodi poskupjeti kontaktirala Novosadsku berzu. Navodi da joj je potvrđeno da ne manjka pšenice, a to je glavni uvjet koji diktira cijenu.

– Na Novosadskoj berzi potvrdili su mi da je pšenica dobrog kvaliteta, dakle situacija je normalna. Rekli su mi da je najveća zemlja odakle mi uvozimo imala dobro i sunčano vrijeme. Ponuda hljebnog žita dosta je stabilna u Evropi. Domaći mlinari ne trebaju plašiti ljude rastom cijena na berzi, posebno ako se zna da je to osnovna prehrambena namirnica i da bi rast cijene hljeba i pšenice ugrozio mnoga domaćinstva – ističe Bulić.

Ona navodi da bi Konkurencijsko vijeće BiH trebalo poduzeti određene akcije prije nego što proizvodi poskupe. Bulić je pozvala ovo tijelo i da provjeri ponašanje ključnih uvoznika pšenice na području BiH.

19 dinara

– Mi u udruženju ne možemo kontrolisati cijene, jer imamo slobodno formiranje cijena. To je posao Konkurencijskog vijeća BiH. Oni trebaju provjeriti na čemu se baziraju najave uvoznika, posebno jer je riječ o berzanskoj robi, gdje ključni uvoznici bukvalno tjeraju manje uvoznike da povećaju cijenu zato što oni tako žele – navodi Bulić.

S Novosadske berze jučer su nam potvrdili da je pšenica na domaćem tržištu uzela apsolutni primat u trgovanju s količinom od 1.075 tona. Hljebnim zrnom trgovalo se po cijenama od 19 do 19,50 dinara za kilogram, bez PDV-a.

Zastrašivanje ljudi  

Bulić je građanima poručila da ne nasjedaju na najave o poskupljenju.

– Kada zastrašite ljude, oni će pojuriti u trgovine da kupuju vreće – kaže Bulić.

Avaz.ba