Nema povećanja plata u budžetima dok se plaće u privredi ne povećaju, kazao premijer Plevljak na otvorenju Sajma u Tešnju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

rsz_img_4008

U Industrijskoj zoni Bukva u Tešnju otvoren 9. Sajam privrede kojem su prisustvovali svi članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerom. Osim članova kantonalne Vlade svečanom otvaranju prisustvovali su i ambasadori šest zemalja: Japana, Crne Gore, Mađarske, Češke, Makedonije i Austrije, te predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, načelnici susjednih općina kao i predstavnici udruženja prvirednika kako sa općinskih tako i federalnog nivoa . Prilikom otvorenja Sajma načelnik Općine Tešanj Suad Huskić istakao je da se tešanjska privreda razvija uprkos veoma složenim prilikama u zemlji i inostranstvu dok je Osmo Sarčević, predsjednik Udruženja privrednika Tešnja,inače organizatora Sajma, kazao da je privreda Tešnja izvozno orijentisana i u ovom trenutku Tešnjaci svoje proizvode izvoze u preko 50 zemalja svijeta. Osim pomenutih, prisutnima se na otvorenju obratio i Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona kazavši kako je Vlada u punom sazivu prisutna iz razloga što želi dati punu podršku privredi i privrednicima bez koje nema napretka u ovoj zemlji i dodao:

“Glas realnog sektora slabo se čuje, ali i glas nas iz izvršne vlasti koji podržavamo taj realni sektor također se slabo čuje. Zato s ovog mjesta želim uputiti poruku svima da ova zemlja nema šanse da preživi ako veću podršku ne damo privredi, odnosno proizvodnji. Želim također poručiti da nema povećanja plata u budžetima dok nas plaće iz privrede ne sustignu i prestignu. Ko je patriota i ko želi dobro svojoj zemlji, prestat će smetati privrednicima. Ko misli na svoju budućnost i budućnost svoje djece, učinit će sve da pomogne privredi. Privrednicima Tešnja u ime Vlade i u svoje lično ime čestitam, što unatoč svim problemima, imate snage, volje i sposobnosti da dobro radite i da organizirate ovako dobre manifestacije”.

Nakon otvaranja Sajma, članovi Vlade Kantona obišli su izložbene štandove, a potom prisustvovali prezentaciji pod nazivom „Općina Tešanj, privredni potnecijali i industrijske zone. Na Sajmu, koji će trajati do 14. aprila, izlaže trenutno 80 izlagača iz zemlje i inostranstva od čega su 30 odsto firme iz Tešnja.