Portal 072info

Nema više zakazivanja “preko reda”: Zenička bolnica uvela online zakazivanje pregleda

Kantonalna bolnica Zenica KBZ KB Zenica
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani i građanke Zeničko-dobojskog kantona, korisnici usluga Kantonalne bolnice Zenica, među prvima u BiH imaju mogućnost zakazivanja pregleda upotrebom automatiziranih, online listi čekanja. Kantonalna bolnica Zenica uvela je inovativni softver za liste čekanja pacijenata, za one preglede i operacije gdje se trenutno najduže čeka. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

KB Zenica navedeni softver uvela je u okviru Projekta sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu koga provode Transparency interantional Bosne i Hercegovine (TI BiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI), uz finansijsku podršku Evropske unije.  Automatizirani sistem je u najvećoj mogućoj mjeri oslobođen mogućnosti uticaja pojedinaca, što dovodi do smanjenja mogućnosti za koruptivne radnje prilikom zakazivanja pacijenata. Automatski sistem kreiranja i transparentne liste čekanja obezbjeđuju pacijentima potpuni pristup informacijama, a zdravstvenim radnicima olakšava rad i pojednostavljuje komunikaciju sa pacijentima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

” Ovaj pozitivan primjer upotrebe inovativnih informacionih sistema u prevenciji korupcije, bit će predložen i drugim zdravstvenim ustanovama u BiH. U kontekstu postojanja epidemije virusa Covid-19 dodatno je pozitivno to što se omogućava manji fizički kontakt pacijenata međusobno i nema potrebe da pacijenti za određene informacije lično dolaze u bolnicu“, saopćeno je iz CCI. 

Projektom sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu se nastoji doprinijeti smanjenju rizika za pojavu korupcije u sektoru zdravstva u BiH, kroz saradnju sa 15 javnih zdravstvenih ustanova u BiH sa kojima se radi na unaprijeđenju njihovih internih pravnih akata koji uređuju oblasti podložne korupciji (javne nabavke, upravljanja ljudskim resursima, upravljanje finansijama, sukob interesa), kako bi se pokazalo da je moguće značajno poboljšati stanje u pojedinim ustanovama i koji će poslužiti kao primjeri za dalje uspostavljanje sistemskih preventivnih rješenja. Formirana je i posebna Koalicija za praćenje i zagovaranje borbe protiv korupcije u zdravstvu  koju čine mediji i lokalne NVO.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

” Posebna pažnja posvećena je uvođenju inovativnog softvera za transparentne liste čekanja pacijenata, što je ilustrovano na modelu jedne zdravstvene ustanove – Kantonalne bolnice Zenica. Cilj je prikazati dobre prakse – kada građani imaju potpuni uvid u zakazane preglede i operacije, čime se smanjuje mogućnost korupcije i sprječava zakazivanje pregleda “preko reda“, dodaju iz CCi. 

Projekat sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu koji finansira Evropska unija, u vrijednosti od 490.000 eura, nastoji doprinijeti smanjenju rizika za pojavu korupcije u sektoru zdravstva u BiH kroz unaprijeđenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta 15 javnih zdravstvenih ustanova u BiH, saopćeno je iz CCI. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Akta.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 198
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

ZENIČKO TUŽILAŠTVO FORMIRALO DVA PREDMETA: Direktor Rasim Skomorac pod istragom zbog loših uslova u zeničkoj bolnici

Portal 072info

Doktorica Alica Ćurić izgubila bitku s koronom: Bila je omiljena kod kolega i pacijenata

Portal 072info

Zenica obavijena tugom: Zauvijek nas je napustila dr. Alica Ćurić

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME