Portal 072info

Nema života bez vode: 13 poremećaja koji će vam se dogoditi ako ne pijete dovoljno

Većina ljudi ne brine pretjerano o dehidraciji. Osim eventualno kad skoči živa u termometru. Oni zamišljaju da je to nešto što se događa putnicima u pustinji (kad ostanu bez vode), no postoji kroničan oblik dehidracije koji nema iznenadnu i intenzivnu prirodu aktunog oblika.

Kronična dehidracija je široko rasprostranjena i utječe ne sve koji u organizam ne unose dovoljno tekućine. Donosimo vam popis 13 simptoma koji će vas natjerati da se odmah uputite po čašu vode, a zatim po još jednu…

1. Umor, nedostatak energije

Dehidracija tkiva utječe na usporavanje enzimske aktivnosti, piše “Net“.

2. Prerano starenje

Tijelo novorođene bebe sastoji se od 80 posto tekućine, no ovaj postotak pada na 70 posto u odrasloj dobi, te nastavlja s padom kako starimo.

3. Pretilost i debljina

Možda jedete zato što žudite za namirnicama bogatim vodom. Žeđ se često može zamijeniti za glad.

4. Visok i nizak krvni tlak

Volumen krvi u organizmu nije dovoljan da kompletno ispuni cijeli set arterija, vena i kapilara.

5. Kolesterol

Kad dehidracija uzrokuje da se previše tekućine isuši is stanica, tijelo pokušava zaustaviti ovaj gubitak proizvodnjom više kolesterola.

6. Zatvor

Kad prožvakana hrana uđe u crijeva, ona sadrži previše tekućine da bi omogućila stolici da se pravilno oblikuje, a stijenke crijeva je još smanje. Kod kronične dehidracije, crijeva uzimaju previše vode koju onda ne dobije ostatak tijela.

7. Probavni poremećaji

Kod kronične dehidracije smanjeno je lučenje probavnih sokova.

8. Gastritis, čir

Kako bi zaštitio sluznicu od toga da ga unište kiseline koje proizvodi, želudac izlučuje sloj sluzi.

9. Dišne tegobe

Sluznica dišnog sustava je lagano vlažna kako bi zaštitila dišni sustav od tvari koje bi se mogle nalaziti u zraku kojeg udišemo.

10. Kiselo/alkalna neravnoteža

Dehidracija aktivira enzimsko usporavanje proizvodnje stanja kiselosti.

11. Ekcemi

Vaše tijelo treba dovoljno vlage kako bi se znojilo koliko treba, jer se na taj način riješava toksina koji u suprotnom iritiraju kožu.

12. Cistitis, urinarne infekcije

Ako toksini, smješteni u urinu, nisu dovoljno razvodnjeni, oni će napasti sluznicu urinarnog trakta.

13. Reumatizam

Dehidracija abnormalno povećava koncentraciju toksina u krvi i staničnoj tekućini, te se proporcionalno povećava bol, s povećanjem toksina.

Zapamtite da svaki dan gubite vodu disanjem, znojenjem, kroz urin i pražnjenje crijeva. Kako bi vaše tijelo uredno funkcioniralo, morate stalno naodmiještati tu tekućinu pomoću napitaka i hrane koja sadrži tekućinu. U normalnim uvjetima, zdrav muškarac bi trebao popiti tri, a žena 2.2 litre vode dnevno.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box