Portal 072info

Nemaju kome: Građani FBiH se ne mogu žaliti na rad Federalne uprave policije

Prema riječima glavnog tajnika Centra za sigurnosne studije Denisa Hadžovića, građani Federacije Bosne i Hercegovine se trenutačno ne mogu žaliti na nesavjestan rad policijskih službenika na razini entiteta.

 

Dok državne agencije imaju organe za unutarnju kontrolu, odnosno jedinice za profesionalni standard, koji je ujedno i regionalni iskorak koji bi susjedne zemlje mogle slijedit.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nije uspostavio Ured za žalbe policijskih službenika na razini Federacije BiH, odnosno Federalne uprave policije.

“Prilikom izmjena zakona na federalnoj razini, Ured koji je bio pri Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova trebao je zaživjeti u okviru Parlamenta Federacije BiH po uzoru na Parlamentarnu skupštinu BiH, ali, nažalost, taj dio zakona nije proveden i Ured nije uspostavljen”, rekao je Hadžović.

On je napomenuo kako se treba apelirati na federalni Parlament kako bi se zakonska odredba provela jer trenutačno građani nisu u mogućnosti uputiti žalbe, tj. za to ne postoji potrebno tijelo. Takav ured je postojao po starom zakonu, a sada je odlučeno da se formira tijelo kao na državnoj razini. Ipak, procedura nije provedena i obveze nisu ispunjene.

“Mi sada imamo deficit demokratskog standarda, što je posljedica neodgovornog rada federalnog Parlamenta”, zaključio je Hadžović.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box