Nemila: U funkciji izolatorij za lica koja se ne pridržavaju mjere samoizolacije

Podijelite vijest

Grad Zenica je u skladu sa naredbom Federalnog štaba civilne zaštite  obezbijedio prostor za smještaj lica koja se ne pridržavaju mjere samoizolacije. Za ovu namjenu određen je objekat u krugu nekadašnjeg Omladinskog naselja u Nemili, koji je u rekordnom roku adaptiran i opremljen sa kapacitetom od 50 kreveta.

Izolatorij za lica koja se ne pridržavaju mjera samoizolacije u borbi protiv pandemije koronavirusa, Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa ZDK i Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona na upravljanje je danas predao Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenice.

“Gradska uprava ulaže maksimalne napore da zaštiti svakog građanina Zenice od koronavirusa. Svjedoci ste svakodnevnih mjera koje se izvode na dezinfekciji svih javnih površina i stambenih objekata. Ovaj objekat u Omladinskom naselju za početak je opremljen sa 50 novih kreveta, uredili smo mokri čvor i kuhinju, ovdje ima sve što je potrebno onima koji ne poštuju mjere samoizolacije. Moja je želja da ovdje ipak niko nikada ne prespava tokom pandemije. Zbog toga, ponovo apelujem na sugrađane da poštuju sve mjere i naredbe nadležnih institucija jer im je kod svojih kuća najbolje. Grad Zenica je mnogo prije drugih u BiH krenuo sa pripremama za borbu protiv koronavirusa, budžet nam je stabilan i u funkciji je pomoći građanima Zenice”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Ministar zdravstva Zeničko – dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr. Adnan Jupić tokom današnje posjete izolatoriju u Nemili, pohvalio je saradnju sa Gradskom upravom Zenica i poduzete mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“U sklopu redovnih obilazaka lokalnih zajednica danas sam posjetio Omladinsko naselje u Nemili i drago mi je da su ovi kapaciteti uredni i spremni za korištenje. Čestitam gradonačelniku Zenice na ovome, kao i učinjenom do sada u borbi protiv ove bolesti i nadam se da neće biti potrebe da koristimo ovako široke kapacitete. Sigurno je da ova oprema u budućnosti može koristiti u druge svrhe. Mi smo u Zeničko – dobojskom kantonu ostali sami da se borimo i snalazimo. Našom slogom, jedinstvom, solidarnošću i znanjem pobijedit ćemo ovo stanje. Očito se moramo se uzdati u se i svoje kljuse jer nam je to dosadašnji period pokazao. Nadam se ćemo izdražti do kraja i uprskos svemu izaći kao pobjednici”, izjavio je ministar Jupić.

Prema njegovim riječima, Krizni štab ministarstva zdravstva ZDK počeo je sa radom prije nego u drugim kantonima i Grad Zenica na čelu sa gradonačelnikom dao je svoj veliki doprinos u toj borbi. 

“Velikom slogom sa građanstvom i poštovanjem mjera od strane građana, uz pomoć medija i policije imamo vrlo dobru i stabilnu situaciju. Imamo 33 građanina pozitivna na koronavirus i četvero je već ozdravilo. Nemamo umrlih i životno ugroženih i uz podršku prvenstveno Grada Zenice i svih lokalnih zajednica, za sada smo napravili dobar posao sa ovim kapacitetima koje smo imali”, dodao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u ZDK. 

Načelnik Policijske uprave Zenica I, Admir Gazić pohvalno se izrazio o kapacitetima izolatorija u Nemili.

“Nadam se da će građani shvatiti da im je ovaj period bolje provesti u kućnom konforu i tako prebroditi krizu, nego ovdje dolaziti. Zamolio bih sve građane, da poštuju struku i preporuke”, kaže Admir Gazić, načelnik PU Zenica I.

Po naredbi gradonačelnika Zenica od danas će volonteri Crvenog križa Zenica penzionerima na ulaze u banke, gdje počinje isplata penzija, dijeliti zaštitne maske kojih je za ovu priliku osigurano više od 3.000.  

 


 


Podijelite vijest
ČITAJ JOŠ:  Zeničanin pretučen i opljačkan