Portal 072info

Nemiran san i često buđenje mogu biti simptom srčanih problema

Analiza koju su vodili Gregory Marcus (univerzitet u Kaliforniji) i Matthew Christensen (univerzitet u Michiganu) razmatrala je skoro 14 miliona slučajeva i pokazala da osobe koje pate od nesanice, čestog buđenja i drugih problema tokom spavanja pate od poremećaja srčanog ritma.

Osobe s atrijalnom fibrilacijom imaju veći rizik od srčanog udara. Iako takvo stanje može biti posljedica starenja, učestalost se povećava za 4 posto svake godine, a razlozi nisu dovoljno objašnjeni.

Mnoge studije pokazuju da apnea, prestanak disanja tokom sna, može dovesti do atrijalne fibrilacije i drugih zdravstvenih tegoba.

Jedan od autora studije Richard Becker rekao je nisu očekivali da će doći do otkrića da i osobe koje nisu patile od apneje mogu dobiti atrijalnu fibrilaciju.

Rezultati su pokazali da osobe koje su se često budile imaju 33 posto veću šansu da obole od atrijalne fibrilacije. Studija nije objasnila zašto nedostatak sna čak i s normalnim disanjem može štetiti srcu, ali autori vjeruju da je taj mehanizam povezan s odgovorom tijela na stres.

Becker vjeruje da bi kardiolozi trebali naglašavati važnost sna kao što naglašavju važnost dijete i vježbanja za zdravlje.

Klix.ba

Podijelite članak