Portal 072info

Nenad Bakić: Lockdown nije bio potreban, smrtnost od korone možda bude ispod 0,1 posto

Screenshot 5 664
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Strategiju “Čekić i ples” u borbi protiv pandemije prihvatio je skoro cijeli svijet, a matematičar i analitičar iz Hrvatske Nenad Bakić ponovio je medijima zašto “čekić”, odnosno zatvaranje nije bilo potrebno uvoditi.

Ta strategija koju je osmislio španski stručnjak Thomas Pueyo predviđala je da zemlje uvode karantin kada brojevi zaraženih porastu, a potom kad padnu “plešemo” s virusom pod maskama i drugim mjerama sve dok se ne pronađe vakcina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković jučer je kazao kako se pomenuta strategija više neće primjenjivati.

“Mislim da je vlada je odradila sjajnu stvar kada se negdje oko 20. aprila odlučili odvojiti od ključnog utjecaja dominantnih ljudi u našem naučnom savjetu i stožeru koji su zagovarali još strožu strategiju, praktički wuhanski model i to su ponosno zvali karantin. I još smo bili ponosni da je karantin izmislio Dubrovnik. Zaboravljajući to da je sve to bilo smiješno jer je karantin izmišljen da bi se za 40 dana izolirali oni koji nose nešto strašno, a ne da gurneš cijelu populaciju i zdravu i zaraženu u nekakvu izolaciju”, kazao je on.

Tu se vlada spojila na kontinentalno-evropsku politiku, dodao je, vidjeli su što rade drugi i to je bila odlična odluka, jer bez obzira na ovaj porast krajem ljeta koji se dogodio zbog klubova i tako dalje, zapravo smo mi otvaranjem uvjerljivo broj slučajeva spustili na nulu, i tu nema prevara.

“Sad se zna da taj lockdown ne spašava živote, nego uništava živote i ne gasi epidemiju. Mi imamo slučajeve da zemlje koje imaju najčvršće lockdowne imaju najduže poraste epidemije. To se tumači time da se zaraza širi ovisno o tome koliko si virusa dobio. Ako dobiješ vrlo malo virusa ti ćeš se asimptomatski obraniti, čak nećeš ni razviti dugoročna antitijela pa čak se neće moći ni naći da si bio zaražen. Ako se virus zadrži samo u nosu razvio si samo IGA protutijela i na koncu se obraniš T-stanicama i ne razvije IGG iznad granice istražljivosti”, izjavio je.

Bakić je za RTL naveo da u slučaju Hrvatske “čekić” nije bio potreban.

“To se zna, ali mnogi to ne žele reći. Naš reprodukcijski faktor, odnosno R, je krajem marta već pao ispod 1. Hrvatska nikada nije bila na eksponencijalnoj krivulji. Ja sam prvi napisao da Hrvatska nikada neće doći na eksponencijalnu krivulju. No, oni to tako nisu znali i mnogi ne znaju matematiku. Epidemiolozi dovoljno ne znaju matematiku i nemaju sintetičke sposobnosti da to pogledaju. Ali onaj tko danas govori o mogućnosti dolaska na eksponencijalnu krivulju, taj ili ne zna ili zlorabi povjerenje javnosti ili da obrani neke prijašnje pozicije”, kazao je.

On je kazao kako je John Ioannidis, naučnik sa Stanforda, prvi rekao da je smrtnost oko 0,1 do 0,2 posto, da su ga imijavali razni “patuljci”.

“Zadnji podaci koje imamo kažu da je Brazil na oko 0,17 posto, Island na oko 0,1 posto. On je rekao za zemlje u kojima se sporo širi virus kao kod nas, 0,1 posto i to u ranijoj fazi širenja epidemije kad više zarazi starije. To je skandal da nisu objavljeni rezultati istraživanja protutijela. No, ako je kako su nam rekli prema uzorcima u travnju 2,4 posto, zaraženost na oko 1. do 10. travnja, bilo je oko 50 do 100 puta više slučajeva nego smo ih našli. Nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako smrtnost bude ispod 0,1 posto”, zaključio je Bakić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)