Portal 072info

Neobičan biznis Mehmeda Patkovića iz Viteza

Već četiri godine Mehmed Patković iz mjesta Ljubić kod Viteza izvozi bosanske plotove od lijeske i suncobrane izrađene od trstike u Njemačku.

aa_picture_20151018_6554828_web“Sve je krenulo slučajno. Napravio sam prve uzorke i fotografije postavio na internet. Nisam ni slutio da će se za samo nekoliko dana pojaviti kupac iz Njemačke i poručiti količinu od koje mi se zavrtjelo u glavi. Trebalo je napuniti šleper plotova od pruća za njemačkog naručioca. Naravno, okupio sam svoje mještane i krenuli smo u posao. Nakon lijeske ponudio sam suncobrane od trstike koja raste u blizini našeg sela na napuštenoj zemlji. Izuzetno kvalitetna trstika koje za sada ima u dovoljnim količinama. Tako je krenulo”, ispričao je Mehmed i pokazao neobičan stroj za uvezivanje trstike koja se nekada koristila za maltanje plafona u kućama.

On je rekao da je ono “što je kod nas korov za Nijemce ekološki prihvatljiva ograda koju su spremni dobro platiti“.

“Oni su jednostavno oduševljeni ovim starim bosanskim proizvodom koji je u narodu poznat kao plot. Ograđuju dvorišta, cvjetnjake, vrtove, bazene za kupanje pa čak i dio auto puta koji prolazi kroz naseljena mjesta”, kazao je Patković.

Preduzetnik iz Viteza ima kooperante širom Srednjobosanskog kantona koji sijeku lijesku za plotove, ali je proširio svoj posao i na Derventu, Orašje, Modriču, Srbac..

aa_picture_20151018_6554830_web

 

Podijelite članak