Portal 072info

Neobičan poziv Zeničanima na Facebooku: Ugrijmo se spaljivanjem računa za grijanje

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica večeras je saopćeno da je počela distribucija toplotne energije, te da je narednih 24 sata ključno za funkcioniranje sistema

 

– Kotao 2 u pogonu Energetika je pokrenut i trenutno se nalazi u periodu stabilizacije. Gradu se isporučuje oko 20 megavata energije kako bi se mogla testirati oprema, odnosno cijevi za provođenje pare i cjelokupna mreža. Potrebna su 24 sata kako bismo bili sigurni da sve funkcionira kako treba. Više vremena će nam trebati da riješimo probleme sa našom proizvodnjom, koja je i dalje zaustavljena, sve do normalizacije stanja – navodi se u saopćenju.

Zeničani već desetak dana žive u “ratnim uslovima” jer u periodu kada vladaju najniže temperature nemaju grijanje, a vrlo često ni struje, pa tako nisu u mogućnosti ni alternativno se zagrijati.

Proteklih dana se među građanima ali i predstavnicima gradske vlasti vodi velika polemika o tome ko zapravo snosi odgovornost, i kako stanovništvu na adekvatan način pomoći.

Na društvenim mrežama ovo je “vruća” tema, pa se tako rodila i ideja za organizaciju neobičnog događaja. Naime, Zeničani putem Facebooka pozivaju na javno paljenje računa za grijanje.

– Pozivam sve stanovnike Zenice da dođu i da kolektivno zapalimo januarske račune od (ne)grijanja. Na taj način pošaljimo poruku odgovornima da se ne mogu beskonačno igrati sa strpljenjem i zdravljem stanovnika grada koji su korisnici centralnog grijanja. Vatra stvorena računima za grijanje će nas možda i ugrijati – navodi se u pozivu.

Faktor.ba

Podijelite članak