Neobičan trik švedskih studenata za oslobađanje od stresa

U pojedinim dijelovima Švedske uobičajeno je uveče da se prošetate do prozora, gurnete glavu napolje i zavrištite iz sveg glasa. Iz petnih žila urla se u studentskim naseljima, i to u tačno određen sat.

Studenti iz Sernanders Vega u Upsali puštaju glas u 10 sati uveče, oni iz Lapkarsbergeta također, ali samo utorkom, dok se u Lundu vrišti sat vremena kasnije, piše Punkufer.

Mnogi su nagađali da se radi o kakvom kultu ili neobičnim zbivanjima, ali razlog je zapravo običan – studenti urlaju kako bi se riješili stresa, frustracija i strahova. Taj „fenomen“ koji Šveđani nazivaju vrisak Flogsta, ime je dobio prema studentskom naselju nadomak Upsale.

Iako niko nije siguran kako se i zašto oglasio prvi krik, najizglednija je teorija da je vrištanje počelo u sedamdesetim ili osamdesetim godinama, kada je grupa studenata iz Delfija u Lundu pogledala dokumentarac o iskonskom vrisku (primal scream) i zaključila da će im buka pomoći u izbacivanju negativnih emocija i stresa zbog ispita.

Zbog toga se švedski fenomen prvo zvao vrisak Delfi, a tek je naknadno postao Flogsta. U međuvremenu se vrištanje prorijedilo, a taj neobični način samopomoći iz tišine je vratila grupa studenata u Upsali koja je htjela da obori svjetski rekord u vrištanju.

Tada se glasni ritual vratio u velikom stilu i do danas nije utihnuo.

Prethodni članakVanjskotrgovinska komora BiH: Izvoz voća u 2020. veći za 5,1 posto u odnosu na 2019. godinu
Sljedeći članakŠvicarski poljoprivrednici zakopavaju gaće u zemlju, šta mislite zašto