Portal 072info

Neobična priča Jasmina Hadžihasića: Ujutro policajac, navečer golman

Zavidovići su oduvijek bili nepresušan izvor rukometnih talenata. Jedan od njih je i Jasmin Japa Hadžihasić, koji je prvi rukometni trening u Krivaji odradio sada davne 1989. godine. U toku rata 1993. rukometni entuzijasti u ovom gradu ponovno se okupili ekipu i Japa se vratio na gol.

Najbolja nagrada

– Bilo je naporno, imao sam po tri treninga dnevno. Svakog dana sam radio s juniorskom i seniorskom ekipom i to se isplatilo, jer sam već 1994. godine prvi put nastupio za seniorski tim. Godinu poslije sam upisao Srednju policijsku školu, koja je u to vrijeme bila u Bugojnu. Nisam prekidao s treninzima ni u toku školovanja. Imali smo školsku ekipu, a dodatno sam radio s ekipom Iskre. Po završetku srednje škole, vratio sam se u Zavidoviće, gdje sam počeo raditi kao policajac, ali i nastavio braniti za Krivaju – rekao je Hadžihasić te je dodao da je 20 godina branio boje ove ekipe.

Osim nastupa za A-reprezentaciju naše države, iz svog bogatog rukometnog iskustva izdvojio je utakmice Evropskog kupa protiv ruske ekipe Voronježa.

– Putovali smo autobusom u Rusiju, 54 sati tamo i 56 sati nazad. Iako smo poraženi, ta mi je utakmica ostala u sjećanju. Najveći broj svojih velikih utakmica odigrao sam u prepunoj dvorani u Zavidovićima i sa sigurnošću tvrdim da je najbolja nagrada za igrača trenutak kad kompletna dvorana skandira tvoje ime. Već 20 godina paralelno radim u policiji i bavim se rukometom. To sam uspijevao, jer je rukovodstvo PS Zavidovići uvijek imalo razumijevanja i izlazilo mi ususret kada su bile utakmice, a tako je i danas – istaknuo je Hadžihasić.

Divni ljudi

Pored Krivaje, nosio je i dresove zeničkog Čelika i Maglaja.

– Prije tri godine igrao sam za Čelik. Imali smo uspješnu sezonu, bili smo drugi u Premijer ligi i Kupu BiH. Nakon toga sam prešao u Maglaj, gdje sam proveo dvije sezone, u kojima je klub napravio nekoliko velikih sportskih podviga. Navijači, saigrači i uprava kluba omogućili su mi da se u Maglaju osjećam kao u rodnom gradu – priznao je Hadžihasić.

Rano je za kraj karijere

– Iako sam nedavno ušao u petu deceniju života, još ne namjeravam da završim sportsku karijeru. I dalje se osjećam spremno za velike utakmice – rekao je Japa, koji se nalazi u samom vrhu bh. rukometa prema broju odigranih prvenstvenih utakmica.

Avaz.ba

Podijelite članak