Neobična utrka u BiH, učesnici trčali s prijenosnim detektorima

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pod sloganom “Trčimo za čist zrak – korak po korak za pravednu tranziciju” više od 50 ljudi iz osam zemalja okupilo se u sobotu u Ugljeviku na deset kilometara dugoj utrci kako bi podigli svijest o važnosti čiste i održive budućnosti zajednica zapadnog Balkana.

Grad Ugljevik je sjedište najvećeg emitera sumpor-dioksida (SO2) u regiji, uprkos tome što je 2020. godine instalirana oprema koja bi trebala smanjiti emisiju sumpora. Emisije SO2 mogu preći hiljade kilometara – otrovne su za ljude kada se udišu i mogu izazvati jaku iritaciju nosa i grla.

ČITAJ JOŠ:  Jesi li antivakser? Super, samo se potpiši da se odričeš intenzivne

Učesnici Lung Run utrke imali su priliku da iskuse posljedice zagađenja vazduha, čak i tokom ovog kratkotrajnog izlaganja. Volonteri su trčali s prijenosnim detektorima kvaliteta vazduha koji su mjerili zagađenje prašine i dušikovih oksida u realnom vremenu, kako bi vidjeli varijacije zagađenje vazduha tokom trke, kao i primjer onoga čemu su lokalni stanovnici svakodnevno izloženi.

Stoga je jedan od ciljeva Lung Runa podizanje svijesti o značajnom utjecaju koji zagađenje zraka može imati na zdravlje zajednica, ali i biodiverzitet i klimatske promjene, jer ne prepoznaje nikakve granice ili prepreke postavljene merama kako bi se ublažili njeni efekti.

ČITAJ JOŠ:  Dijelovi tijela po kojima se vaš pas voli i ne voli maziti

Ovogodišnje izdanje Lung Run utrke organizirali su CEE Bankwatch Network, Modern Escape Europe (Zenica) i Centar za životnu sredinu (Banja Luka), saopćili su organizatori.

GODISNJICA
MARKETING