Neobične promjene tokom hladnih dana

4 276

Zima je godišnje doba kojemu se ne vesele baš svi. Hladni zimski dani osim snježnih radosti mogu donijeti loše psihičko i fizičko stanje.

Trošenje kalorija

Umor, crvenilo kože, bol u ekstremitetima samo su neke od nuspojava koje donosi zima. 

Sama pomisao da vas vani očekuju temperature ispod nule navodi na razmišljanje o tome što će takvi vremenski uvjeti napraviti našoj koži ili našem organizmu.

Ovo su neobične promjene koje se događaju s tijelom uslijed niskih temperatura, tvrde stručnjaci.

1. Trošimo više kalorija – Istraživanja koja su proveli naučnici sa Univerziteta Wyoming pokazala su da se za vrijeme zime i hladnog dana povećava razina potrošenih kalorija. Prema njemu, našem je tijelu potrebno puno više napora i vremena da bi se ugrijalo. Za skidanje kilograma se, ipak, moramo malo više potruditi jer je broj kalorija koji trošimo jako mali.

2. Prsti se stanjuju – Ne, nije šala za vrijeme zime prsti se stanjuju. Razlog tome je taj što manje krvi dolazi do ekstremiteta, a rezultat su manji prsti.

Toplija odjeća

3. Bol u ekstremitetima – Neugodan i bolan osjećaj kao da nemate prste na nogama ili rukama može biti znak Raynaudove bolesti, koja nastaje i zbog stezanja malih arterijskih krvnih žila, no najčešće je povezana s hladnoćom i nije opasna, a vrlo lako se može spriječiti nošenjem toplije odjeće.

Problemi s vidom

Vjetar, snježne padavine i hladno vrijeme djeluju loše i na vid. Bjelina snijega loše utječe na mrežicu oka, tako ako se odlučite za nošenje sunčanih naočala u vrijeme zime, nećete pogriješiti jer ćete time zaštiti svoje oči od oštećenja.

Promjena raspoloženja

Crvenilo lica normalna je stvar, a događa se iz razloga što krv iz lica odlazi u važnije dijelove tijela kao što su srce ili pluća. Čim se organizam ugrije, boja kože vraća se u normalu. 

Kako bi se osigurala veća toplina tijela, tvrde stručnjaci, srce pojačano radi da bi dovelo više krvi do naših ekstremiteta, a rezultat toga je povišeni krvni pritisak koji vodi do srčanog udara. Mogućnost dobivanja srčanog udara odnosi se većinom na starije ljude i osobe koje imaju probleme sa srcem.

Također, manjak D vitamina i sunca rezultira lošim raspoloženjem, koje ponekad nosi i nemilu depresiju. Kako biste izbjegli negativne osjećaje, dobra ideja je povećati druženja s prijateljima ili upisati neku slobodnu aktivnost.

Avaz

Prethodni članakBh. novinarka progovorila o zlostavljanju
Sljedeći članakUjedinjeni Arapski Emirati počeli proizvoditi aluminij uz pomoć solarne energije