Neobični simptomi raka u ranoj fazi

Svako oboljenje koje se otkrije na vrijeme moguće je izliječiti. Obratite pažnju na signale koje vam šalje tijelo.

PROBLEMI SA DISANJEM
Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboljeli ga se često sjete prekasno. Rak štitne žlijezde može da prouzrokuje probleme s disanjem, ukoliko recimo kvržica ili tumor vrše pritisak na dušnik. Zbog toga je svaka poteškoća sa disanjem razlog za posetu ljekaru.

PROBLEMI SA GUTANJEM I PROMUKLOST
Ove poteškoće se povezuju sa pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekada je to i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žlijezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da se nešto nalazi u dušniku.

UČESTALA TEMPERATURA I INFEKCIJE
Ovo može biti znak leukemije, tj. raka krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bijela krvna zrnca, pa se tijelo više ne može boriti sa infekcijama. Ljekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vrijeme.

PROBLEMI SA ŽELUCEM
Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promjena! Ukoliko je primetite na vrijeme, možete sebi da spasti život,jer će vas ljekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promjene.
Grčevi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka crijeva, a mnogi oboljeli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi ljekari najpre sumnjali da boluju od čira.

Copy

SLABOST I UMOR
Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje. Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osjećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osjećaj nestane, obratite se svom ljekaru.

NEOBJAŠNJIV GUBITAK TEŽINE
Ako primjetite da gubite na tjelesnoj masi, a niste promjenili način ishrane, niti ste fizički aktivniji nego ranije, morate da se zapitati kako se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora digestivnog trakta. Takođe, može da bude signal da se rak širi preko jetre, jer to utiče na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće.

PROMJENE NA NOKTIMA
Ukoliko vam se na noktima pojavi smeđa ili crna linija ili tačkica ispod nokta, obratite se svom ljekaru.
Pojava zakrivljenih noktiju može ukazivati na rak pluća, a izrazimo blijedi (ili čak bijeli) nokti su simptom da jetra ne funkcioniše kako bi trebalo, pa mogu biti znak raka jetre.

HRONIČNA ŽELUDAČNA KISELINA I OSJEĆAJ SITOSTI NAKON MANJEG OBROKA
Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem djelu abdomena koji podsjeća na gorušicu. Ukoliko se ovaj osjećaj pogoršava nakon obroka, vrijeme je za pregled.

HRONIČNA GORUŠICA
Ukoliko ste jeli picu, gorušica je moguća reakcija želuca, ali ako se javlja često ili ne prestaje, moguće je da je riječ o raku jednjaka.

PROBLEMI SA CRIJEVIMA
Zatvor, dijareja i druge promene stolice nerjetko ukazuju na kancer. Ukoliko ova promjena potraje duže od par dana, a za to nema posebnog razloga, moguće je da je problem rak debelog crijeva.
Takođe, nije isključeno ni da je riječ o raku pankreasa, na koji najpre ukazuje masna stolica – česta, blijeđa i vrlo neprijatnog mirisa.

Prethodni članakIstraga o sumnjivoj nabavci bh. ličnih dokumenata, najskupljih u regiji
Sljedeći članakVremenska prognoza za srijedu, četvrtak i petak