Screenshot 5 912


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U prvim danima upotrebe Pfizerove vakcine zabilježene su neočekivane teškoće, uključujući doze koje su čuvane na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove kompanije Pfizer u proizvodnji, rekli su u srijedu američki dužnosnici.

Najmanje dvije posudice s dozama vakcine protiv koronavirusa, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 stepeni celzija, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Vakcine Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 stepeni celzija.

Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje vakcina na prekomjerno niskim temperaturama rizik za njihovu sigurnost i učinkovitost, dodao je Perna.

Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji vakcine, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

“Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi vakcine za Amerikance”, istaknuo je Azar.

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te kompanije Albert Bourla ranije ove sedmice za CNBC rekao da su pozvali američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila “kritična ograničenja snabdijevanja”, osobito nekih komponenti.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je za Reuters prošle sedmice da je prvotni cilj proizvodnje 100 miliona doza vakcine u 2020. prepolovljen ranije ove godine, djelomice zbog poteškoća u snabdijevanju sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine vakcina.

Osoba iz zdravstvenog sistema iz američke savezne države Aljaske doživjela je snažnu alergijsku reakciju nakon što je u utorak primila prvu dozu vakcine protiv koronavirusa koju proizvode Pfizer i BioNTech, piše The New York Times.

Tri osobe upoznate o slučaju rekle su NYT-u da je dotična osoba hospitalizirana te se i dalje nalazi u bolnici. Navodno nije prethodno imala problema s alergijama ni na koji lijek, a nije poznato je li možda bolovala od nekih drugih alergija.

Kako piše NYT, alergijska reakcija te osobe na vakcinu navodno je bila slična anafilaktičkom šoku kakav su pretrpjele i dvije zdravstvene djelatnice u Velikoj Britaniji, također nakon što su primile Pfizerovu vakcinu. Obje su se u međuvremenu oporavile.