AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava

Instagram je postao platforma za mlade neonaciste koji regrutuju ljude u krajnje desničarske grupe, upozorava antirasistička grupa Hope Not Hate.

Grupa Hope Not Hate je identifikovala dvije krajnje desničarske grupe aktivne u Velikoj Britaniji: British Hand i National Partisan Movement koje su koristile Instagram kako bi privukle nove članove.

Korišten je i Telegram, aplikacija za razmjenu poruka.

Trojica navodnih članova British Handa su tinejdžeri koji se suočavaju sa optužbama za terorizam.

Iz Facebooka su izjavili da su sa platforme uklonili više od 250 organizacija ovog tipa. Nastavit će sa uklanjanjem sličnog sadržaja i sa Instagrama.

Zaključeno je i da je pandemija utjecala na sve brži prelazak britanskih desničara sa ulice na online prostor. Starije članove je pretekla mlađa generacija koja koristi tehnologiju za promociju svoje ideologije. Ovo se radi preko online igara, društvenih mreža, filmskih klubova pa čak i preko aplikacija koje služe za edukaciju.

Najmlađi osuđeni britanski terorista, koji se ovim aktivnostima bavio iz kuće svoje bake je prošlog mjeseca dobio nalog za dvogodišnju rehabilitaciju nakon što je priznao da je kriv za 12 krivičnih djela (dva za plasiranje terorističkih dokumenata i 10 za posjedovanje terorističkog materijala).

Imao je samo 13 godina kada je prvi put dobio upute za korištenje eksploziva.

Prošle godine, jedan od najboljih učenika u gimnaziji, Harry Vaughan (18), je uslovno osuđen na dvije godine pritvora u instituciji za mlade prestupnike nakon što je priznao 14 terorističkih djela i dvije tačke optužbe za posjedovanje fotografija seksualnog zlostavljanja djece.