Portal 072info

Delegati Doma naroda FBiH usvojili dopune zakone o izvršenju budžetu, ispunjen zahtjev MMF-a

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dom naroda Parlamenta FBiH/ Foto: DEPO PORTALNa jučerašnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine delegati su većinom glasova usvojili dopunu Zakona o izvršenju budžeta Federacije BiH, po hitnom postupku, čime je ispunjen jedan od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za nastavak stand-by aranžmana.

Kako je delegatima obrazložio ministar finansija FBiH Ante Krajina, dosadašnjim odredbama ovog zakona o jednom čovjeku ovisio je sistem Federacije i isplate iz budžeta te je ovu dopunu bilo potrebno usvojiti kako se ne bi dešavala situacija kakva je bila kada ga je s dužnosti ministra smijenio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, čime su isplate bile blokirane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Delegat Kluba Hrvata Josip Perić je predložio amandman kojim bi se osiguralo da osoba koju ovlasti Vlada FBiH za potpisivanje transkacija uz saglasnost Vlade mora imati i saglasnost Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH, a sve zbog toga da bi hrvatski narod imao uvida u ono što se radi te da bi bilo osigurano da osoba ovlaštena umjesto ministra finansija i premijer ne bi bili iz istog naroda.

Krajina je upozorio da bi se o ovom amandmanu trebao izjasniti i Predstavnički dom kako bi dopuna zakona bila važeća, “a za što će biti potrebno vrijeme”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predložen je zaključak koji propisuje da osoba koju ovlašćuje Vlada mora biti iz istog konstitutivnog naroda kao osoba koju zamjenjuje i da mora imati saglasnost pripadajućeg kluba u Domu naroda.

Delegat iz reda ‘ostalih’ Aner Žuljević je kazao da je zakljlučak bolje rješenje jer se delegati mogu danas izjasniti o njemu.

Perić se s tim nije složio, ističući da većina zaključaka koje  je usvojio ovaj dom nije ispoštovana. Zatražio je izjašnjavanje Vlade, zbog čega je proglašena druga pauza u okviru koje  se čekao stav Vlade.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krajina je nakon pauze obavijestio delegate da je Vlada suglasna da  ovlaštena osoba mora dolaziti iz istog reda iz kojeg je ministar kojeg mijenja, a potom ni delegati nisu prihvatili ovaj amandman, ali su usvojili zaključak.

Sada je usvojena dopuna koja je omogućila da prvi potpisnik isplata iz budžeta može biti ministar Federacije BiH ili osoba iz Ministarstva finansija FBiH ili član Vlade FBiH kojeg ovlasti Vlada FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sjednica je potom prekinuta uz saglasnost većine delegata te će biti nastavljena u nekom drugom terminu.

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME