Portal 072info

Nepoštovanje mjera tokom pandemije koštalo Kanađane 13 miliona dolara

20200624220257 606644
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nepoštovanje pravila tokom pandemije virusa korona koštalo je Kanađane 13 miliona kanadskih dolara, a većina novčanih kazni izdata je u Kvebeku, pokazuje danas objavljeni izvještaj.

Još u martu, sve kanadske pokrajine izdale su saopštenja da će nepoštovanje mjera donijetih radi sprečavanja širenja kovida-19 biti strogo kažnjavano.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Vlasti u nekim pokrajinama često su proizvoljno sprovodile zakon kako bi pomogle u suzbijanju širenja kovida-19, ne oslanjajući se bas na preporuke javnog zdravstva Kanade, navodi se u izvještaju Kanadskog udruženja za građanske slobode, objavljenom u srijedu.

“Ovaj izvještaj dokazuje da imamo ružnu pandemiju kažnjavanja, prepunu rasnog profilisanja, u centralnoj i istočnoj Kanadi”, izjavio je Majkl Brajant , izvršni direktor Kanadskog udruženja za građanske slobode.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

”Nekako se kriza javnog zdravlja pretvorila u krizu javnog reda”, ocijenio je Brajant.

U jednom primjeru navedenom u izvještaju, u Otavi, čovjek koji je šetao psa u vrijeme zabrane korišćenja javnih parkova, kažnjen je sa 880 kanadskih dolara zbog toga što je stajao na ”pogrešnom mjestu”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Drugi primjer opisuje incident između policajca i čovjeka koji je šetao parkom sa svojom ćerkom. Muškarac je završio s modricama i novčanom kaznom većom od 2.000 kanadskih dolara.

U provinciji Ontario, žena sa bebom koja je samo zakoračila u park kako bi propustila druge da prođu, dobila je kaznu u vrijednosti od 880 dolara, što je navelo premijera Daga Forda da kaže da je ”policija mogla da koristi malo drugačiji pristup”.

Prema studiji udruženja i suosnivača policijskog projekta mapiranja pandemije na Univerzitetu u Torontu i Univerzitetu u Otavi, policija je izdala najmanje 10.000 kazni vezanih za kršenja pravila ponašanja tokom pandemije.

Između 1. aprila i 15. juna vrijednost izdatih novčanih kazni je veća od 13 miliona dolara – čak 77 odsto prijavljenih novčanih kazni je izdato u Kvebeku, 18 odsto u Ontariju, tri odsto u Novoj Škotskoj.

Ovi podaci su zasnovani na javno dostupnim informacijama kao što su vijesti i policijski izvještaji, a dopunjeni su sa više od 100 prijava građana koji su prijavili zaustavljanja, pretrage i optužbe povezane sa COVID-19.

“Mnoga iskustva koja su Kanađani podijelili pokazuju kako je pretjerano revnosno, tehničko sprovođenje zbunjujućih, širokih i nejasnih zakona često dovodilo do novčanih kazni, koje su bile potpuno nepovezane sa ciljem zaštite javnog zdravlja”, navodi se u izvještaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok su pojedine provincije, poput Britanske Kolumbije, porukama i drugim javnim zdravstvenim strategijama uspješno podstakle poštovanje mjera, druge su se odlučile za kažnjavanje.

“Policija će više kažnjavati i, ponavljam, novčane kazne mogu varirati od 1.000 do 6.000 dolara po osobi”, izjavio je u aprilu premijer Kvebeka Fransoa Lego.

“To zaslužuju ljudi koji ne poštuju pravila”, rekao je on.

U intervjuu, koautor izvještaja Abi Deshmen rekao je da postoje velike razlike u podacima, ali jasno je da se u kontekstu kovida-19 dogodila diskriminatorna policijska akcija. Među njima su bili crnci i kanadski Aboridžini, beskućnici i novi imigranti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Analiza podataka pokazuje da je najsiromašnija i rasno raznolika četvrt Montreala bila najteže pogođena novim virusom korona.

Ogromne novčane kazne su često bile u vrijednosti mjesečnog budžeta za stanarinu ili prehrambene proizvode i predstavljaju veliki udar za nekog ko je student, samohrani roditelji ili nezaposleni.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6