Nepravilnosti u formiranju cijena utvrđene u 3 trgovinska lanca u FBiH

Screenshot 3 77

Federalna uprava za inspekcijske poslove od jutros je krenula sa kontrolama nad provođenjem odluka Vlade Federacije BiH o formiranju cijena i marži u FBiH, a kako su izvijestili u popodnevnim satima, u toku dana kontrolisali su 13 privrednih subjekata.

Riječ je uglavnom o velikim trgovinskim lancima, a nepravilnosti pri formiranju cijena utvrdili su kod tri subjekta nadzora, te će za prekršaje pravnom i odgovornom licu biti izdato šest prekršajnih naloga.

“Pored načina formiranja cijena i marži, inspektori su kontrolisali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja plasirane u maloprodaji”, kazali su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Federalni tržišni inspektorat, dodali su, nastavlja vršenje pojačanih nadzora i sutra, 1. marta 2022. godine, kada će se vršiti kontrole i po brojnim pristiglim prijavama građana.

“Napominjemo, odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun, te nafta”, podsjetili su iz FUZIP-a, te pozvali još jednom sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena. Upozorili su i da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

Građane su zamolili da prilikom svake kupovine obavezno traže fiskalni račun, te da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP: telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba, te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBH Pošta povećala proviziju za plaćanje računa
Sljedeći članakVlada RS-a preuzela Sberbanku, novo ime bit će poznato uskoro