Portal 072info

NEPRIHVATLJIVI ZAHTJEVI EK: Bescarinski uvoz robe iz Hrvatske u BiH ili sankcije

Vlasti Bosne i Hercegovine ostaju na stanovištu da su neprihvatljivi zahtjevi Evropske komisije za izmjene privremenog trgovinskog sporazuma kojima bi se tržište BiH otvorilo za bescarinski uvoz proizvoda iz Hrvatske, objavila je danas Direkcija za evropske integracije koja djeluje pri Savjetu ministara BiH.

Ova reakcija je uslijedila nakon što je iz delegacije EU u Sarajevu 22. oktobra stiglo upozorenje da se BiH suočava s mogućnošću uvođenja trgovinskih sankcija ukoliko ne prilagodi svoj trgovinski sporazum s Unijom do kraja 2015. i tako obezbijedi Hrvatskoj ravnopravan tretman pri izvozu njene robe s ostalim članicama Unije.

Iz delegacije EU saopšteno je da je riječ o tehničkim, odnosno matematičkim prilagođavanjem trgovinskih kvota čiji je cilj da se obezbijedi što manji poremećaj u ustaljenom trgovanju.

To znači da, ukoliko je BiH odobrila godišnju kvotu od 1.000 tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU, a bescarinski uvoz iz Hrvatske u tu zemlju je u skladu sa pravilima CEFTA iznosio 100 tona, nova prilagođena kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU, odnosno njenih 28 umjesto ranijih 27 država-članica, sada iznosi hiljadu i sto tona.

Takve kvote raspodjeljuju se na osnovu redoslijeda podnesenih zahtjeva, što znači da u njima može učestvovati bilo koja država-članica EU, a ne nužno Hrvatska.

“Ovakva prilagođavanja rade se u oba smjera i s obostranim povećanjem kvota i zato tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu BiH idu u pogrešnom pravcu”, naveli su iz delegacije EU u BiH.

Podsjećaju i kako je metodologija EU za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno njegovog trgovinskog dijela na osnovu tradicionalne trgovine prihvaćena od svih država zapadnog Balkana osim BiH.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH sada tvrde da je BiH adekvatno i blagovremeno omogućila primjenu odredbi privremenog sporazuma i na Hrvatsku kao novu članicu EU na osnovu odluke Predsjedništva BiH iz juna 2013.

“Sve osim tehničog prilagođavanja za BiH predstavlja bitne izmjene sporazuma koje bi bile u suprotnosti s uzajamnošću i obostranim interesom kao osnovom odnosa ugovornih strana”, stoji u saopštenju DEI BiH.

U Sarajevu tumače da metodologija “tradicionalne trgovine” koju zagovara Evropska komisija za BiH nije obavezujuća jer nije sadržana u odredbama privremenog sporazuma, a uz to bi se odnosila na proizvode koji uopšte nisu obuhvaćeni privremenim sporazumom.

Vlasti BiH ocjenjuju da su već argumentovano dokazale da se na petnaestak proizvoda, uglavnom prehrambenih, mora zadržati carinska zaštita pri njihovom uvozu u tu zemlju.

O tome, kako navodi DEI, u zemlji postoji potpuni konsenzus politike i poslovne zajednice i od takvog se pristupa neće odustati.

Proizvođači mlijeka iz BiH danas su od vlasti u toj zemlji zatražili da dodatno pooštre režim uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz država-članica EU odnosno da nametnu dodatna uvozna davanja za mlijeko i mliječne proizvode.

Iz entitetskih udruženja koja okupljaju proizvođače mlijeka od Ministarstva spoljne trgovine BiH zatražili su uvođenje tzv. prelevmana na osnovu kojih bi uvoznici iz EU plaćali dodatnu uvoznu taksu.

Takve zahtjeve u potpunosti je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske.

“Tražimo donošenje mjera za ograničavanje uvoza mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća”, stoji u izjavi tog ministarstva uz objašnjenje da BiH može donijeti takve mjere na osnovu ranije donesene odluke o zaštiti domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza kojom je predviđena i mogućnost nametanja posebnih uvoznih dažbina.

Nezavisne

Podijelite članak

Počitajte još

Lorens Listo: Pojedini momci iz BiH i regiona već su „nabrijani“ za pobjedu na skokovima sa Starog mosta

072info

Kladimo se da nećete nikad baciti koru ovih voćki nakon što saznate koje su njihove korist

072info

Zaradili na naivnima: Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB stik od 128 MB

072info

Život ne smije stati, ali koronavirus nije nestao

072info

Lubenica je sve što vam treba za suhu i umornu kožu

072info

Boračke organizacije Armije RBiH: Branit ćemo naše pripadnike, pa i premijera Novalića

072info

Jedinstven zahvat u BiH: Stručnjaci iz Tuzle novom metodom pacijentu uklonili rijedak tumor lica

072info

Na brodogradilište u Italiju vraća se 35 radnika iz BiH

072info

U Europi se prodaje cijelo selo iz 18. stoljeća: Cijena “sitnica”

072info

Šta se dešava s vašim tijelom kada počnete svakodnevno konzumirati krastavac

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Šest romantičnih stvari koje muškarci očekuju od žena

Redakcija

Nijemci mijenjaju prehrambene navike, manje mesa, više kuhanja kod kuće

Redakcija

Šta kada se pokvari podizač stakla na automobilu?

Redakcija

Lideri opozicije Konaković, Nikšić, Kojović, Hadžibajrić i Hadžikadić danas na protestima: Hoće li Sarajlije izaći na ulice?

Redakcija

Irina Šajk pozirala u providnom donjem rublju (FOTO/VIDEO)

Redakcija

Crna predviđanja: Svaki treći radnik u svijetu mogao bi ostati bez posla

Redakcija

Nesreća na ulazu u grad: Seat od siline udara završio u drugoj traci, vozač u bolnici

Redakcija

Zbog ogromnih grudi proživljavala pakao: Zvali su me debela svinja

Redakcija

Severina u minijaturnom bikiniju pokazala seksepil i u petoj deceniji

Redakcija