Nepropisno vršio radove pa pokrenuo klizište, stanovnici bh. naselja ostali bez vode i puta

db62a4122f37b58e187a553a306e75b4

Stanovnici naselja Musići, Nišani i Ušivak, na području sarajevske općine Hadžići, jučer su ostali bez vode a saobraćajnica Musići-Nišani-Breza je neprohodna. Sve se to dogodilo zbog pokretanja klizišta koje je u značajnoj mjeri oštetilo asfalt te prateću infrastrukturu.

Kako su kazali iz Općine Hadžići razlog pokretanje klizišta su “nesavjesne radnje N.N. osobe koja je zasjekla padinu ispod puta”.

U nalazu građevinskog ispektora Općine Hadžići stoji da je usljed bespravno i nepropisno izvedenih zemljanih radova u Donjim Hadžićima, došlo do klizanja terena. Tome su pogodovale i intenzivne kiše koje su padale proteklih dana. Gabariti klizišta-odrona su oko 20×20 metara, sa tendencijom širenja. Navedenim klizanjem zahvaćen je dio lokalnog puta kroz naselje Musići usljed čega je putna komunikacija prekinuta, kao i sistem vodosnabdijevanja – pojasnili su za Faktor iz Općine.

Istakli su da “radovi nisu mogući, s obzirom da se radi o veoma nestabilnom terenu, koji je u pokretu i nakvašen, te da je naloženo JKP Komunalac Hadžići da razmotri mogućnost izrade bajpasa radi osposobljavanja gradskog vodovodnog sistema i nesmetanog vodosnabdijevanja navednih naselja”.

– Do normalizovanja stanja voda će se domaćinstvima dostavljati putem cisterni – naveli su iz općine Hadžići uz apel mještanima da vodu koriste racionalno.

Mještani koji koriste putnu komunikaciju Musići-Nišani-Breza, a koja je prekinuta usljed pokretanja klizišta, koriste alternativni putni pravac Binježevo-Breza-Nišani.

– Protiv N.N. osobe koja je prouzrokovala ovu ogromnu materijalnu štetu pokrenute su pravne radnje – zaključili su iz Općine.